Открито е тялото на едно от децата, паднали от вълнолома във Варна

Прокуратурата образува разследване на трагичния инцидент

Снимка: БГНЕС

Водолази откриха тялото на едно от децата, които в късния следобед в сряда паднаха от вълнолома на Морската гара във Варна, съобщиха от Военноморските сили.

Продължава издирването на другото момче. Двете деца – на 13 и 14 години, бяха пометени от вълна, след като бяха отишли твърде близо до морето, малко преди концерта за празника на града.

Сигнал за инцидента бе подаден около 17.40 часа в сряда. Тогава на вълнолома са били шест деца, които не са били придружавани от възрастни. По думите на очевидци голяма вълна ударила момчетата, запратила ги към тетраподите, а с идването на следващите вълни децата изчезнали във водата.

Издирването им в сряда бе прекратено около 20.45 часа заради тъмнината, но бе подновено рано сутринта в четвъртък. Освен това през нощта екипи на сектор Специализирани оперативни дейности обхождаха брега и осветяваха водата. Междувременно стана ясно, че първоначално вълна е повлякла четири деца, но две от тях са били извадени веднага.

Временно и.д. районен прокурор на Варна Красимир Конов съобщи в четвъртък, че намереното тяло е на 13-годишно момче, на име Мариан. Продължава издирването на 14-годишния Диян, който е ученик в местното училище "Стоян Михайловски".

По думите на обвинителя децата са се събрали на Морската гара, за да присъстват на концерта за празника на града, който в последствие бе отменен заради трагичния инцидент. Според Конов момчетата са подценили силата на вълнението и са се доближили твърде много до тетраподите.

До момента са разпитани осем свидетели, като сред тях са и останалите деца от групичката, родители и случайни минувачи. Благодарение на показанията им е отпаднала формалната версия за склоняване към самоубийство.

"Свидетели съм сигурен, че има много повече, но не са установени. Но и тези, които сме разпитали, пресъздават вече една ясна картина на станалото", добави прокурор Конов с уточнението, че разказите на очевидците взаимно се потвърждават.

Споделяне

Още от България