Откритото в гората край Карлово момче отива в приемно семейство

Откритото в гората край Карлово момче отива в приемно семейство

Деветгодишният Станимир Мичков, изгубен в гора край карловското село Богдан и намерен след тридневно издирване, ще бъде настанен в приемно семейство. Това ще стане след изписването му от болницата в Карлово, където в сряда вечерта е бил приет и прегледан в присъствието на служители от отдел “Закрила на детето“, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане.

Момчето е в добро общо състояние, но ще бъде под лекарско наблюдение поне 24 часа заради дългия му престой на открито и липсата на вода и храна.

Детето е разказало, че е избягало, защото му се скарали заради изгубена тояга, с която пасяло кози и от страх не смеело да се прибере вкъщи. То твърди, че често е малтретирано. Допреди инцидента детето е живяло с майка си и втория си баща, които са социално слаби. Предстои да се изяснява дали в семейството детето е било подложено на насилие.

Приемното семейство, което ще се грижи за Станимир, е с опит в отглеждането на деца, в него са настанявани три деца преди това.

Случаят ще продължи да бъде проследяван от отдел “Закрила на детето“ в Карлово.

Според агенцията има необходимост и от свикване на Координационен механизъм за деца, жертви на насилие или в риск от насилие, с представители на Районна прокуратура – Карлово, и Дневен център за деца с увреждания.

Детето се изгуби безследно в понеделник следобед в близката до село Богдан гора, докато е извеждало домашни животни на паша заедно с майка си. Активното издирване на момчето продължи над 48 часа.

В него участваха около 35 полицаи от Карлово и Хисаря и специализирана група за издирване от Пловдив.

За намирането на Станимир помагаха и обучени за целта кучета. Като доброволци в акцията се включиха също мъже от местната ловна дружинка и служители на държавното лесничейство.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?