Отново протест в Барселона след хаоса от предишната вечер

Отново протест в Барселона след хаоса от предишната вечер

На площад "Уркинаона" в Барселона, епицентър на сблъсъците от петък вечер, при които бяха ранени над 180 души, снощи около 6000 души (по данни на полицията), се събраха по призив на каталунската радикална левица на "протест срещу полицейските репресии", предаде Франс прес.

Демонстрантите скандираха "Вън окупационните сили" срещу полицейския кордон. За да избягнат повторение на насилието, десетки участници в съботния протест бяха образували човешка верига между полицаите и мирното шествие.

Въпреки техните усилия групи от екстремисти подпалиха барикади по булевард Лас Рамблас, преди да бъдат разпръснати с гумени куршуми и димни гранати от полицията.

През деня в събота радикални елементи бяха блокирали магистралата към Франция. Демонстрации имаше също в Сан Себастиен и в Мадрид, където избухнаха сблъсъци с полицията и бяха ранени 26 души.

По-малко от месец преди парламентарните избори на 10 ноември, размириците в Каталуния подлагат на натиск социалистическото правителство на Педро Санчес, който вчера изпрати своя вътрешен министър Фернандо Гранде-Марласка в Барселона.

Десните испански партии отново призоваха Санчес да вземе драстични мерки за възстановяване на реда в Каталуния. Партията "Сиудаданос" свика демонстрация в неделя в Барселона и поиска оставката на каталунския президент Ким Тора, като го нарече "заплаха за обществото".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа