Отново са удължени проучванията за нефт и газ край Ловеч

С още две години се удължава срокът на разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в блок "А-Ловеч", реши в четвъртък кабинетът.

Над 3,8 млн. долара са реализирани от титулярите на разрешителното "Аншуц България", "Рамко България Лимитид", Шотландия, и "Проучване и добив на нефт и газ", София в дейностите по търсене и проучване на суровината. Набелязани са няколко перспективни в нефто-газоносно отношение обекта, групирани в три структури.

За срока на продължението на разрешението неговите титуляри трябва да извършат дейности, включващи минимум 3-D сеизмични проучвания, обработка и интерпретация на сеизмичните проучвания както и оценка и изграждане на концепция за сондиране.

При положетилни резултати трябва да се избере терен поне за един проучвателен сондаж. Експертната оценка за общата стойност на двугодишната работна програма е 5,81 милиона долара.

Титулярите ще заплащат на държавата и годишна такса площ в размер на 119 610 лева. При откриване на нефт или газ се предвижда ново едногодишно продължаване на срока на разрешението при условие, че бъде изпълнен обемът геологопроучвателни работи от работната програма и изявено писмено желание от титулярите.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?