Отпадането на евтините киловати може да доведе до режим на тока

Отпадането на евтините киловати може да доведе до режим на тока

Има опасност от режим на тока след 1 януари заради новите цени на електроенергията, предупредиха работодателски и профсъюзни организации в сряда. Те участваха в общественото обсъждане на предлаганите от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) тарифи на тока след 1 октомври.

Предвиденото премахване на евтиното стъпало от 75 киловатчаса, които в момента се плащат по 9,8 ст. и усредняването на цената на дневния ток на 14,6 ст./кВтч, може да повиши сериозно потреблението на електроенергия от домакинствата, които се топлят на ток и за които при предлаганата от ДКЕВР тарифа ще има поевтиняване на сметките, опасяват се КНСБ, Браншовата федерация на енергетиците и от Федерацията на потребителите в България.

Според тях така хората, които се топлят на ток, ще могат да ползват повече киловати, като запазят сегашните равнища на сметките си. Това ще повиши потреблението на ток в държавата, а след извеждането на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй” от експлоатация на 31 декември 2006 г. няма да има достатъчно мощности, които да покриват нарасналата нужда от електроенергия.

И на това обсъждане, както на състоялата се в понеделник с електроразпределителните дружества (ЕРД) дискусия, най-много коментари имаше за премахването на евтините киловати. Според КНСБ така ще се повишат сметките на най-бедните, а социалното министерство не реагира адекватно при определянето на енергийните помощи за подпомагане на социално слабите.

От Браншовата федерация на независимите енергетици приветстваха ДКЕВР, че не е съгласна да вдигне цените на тока, както искат чуждестранните мажоритарни собственици на седемте електроразпределения. Лидерът на организацията Божидар Митов алармира, че някои от дружествата не засичат редовно електромерите и така на измервателните уреди оставали неотчетени киловати, с които ЕРД-ата изкуствено се изкарвали на загуба. Освен това по този начин социално слабите домакинства получавали неравномерни като суми сметки и поради тази причина често не успявало да оползотворят ваучерите си от държавата, с които покриват определена част от разходите си за ток.

Синдикалистите обаче поискаха по-прецизни изчисления от държавния регулатор за влиянието на премахването на евтините киловати.

Така въпросът с новите цени на тока от 1 октомври ще продължи да се дискутира през следващите две седмици. В понеделник председателят на ДКЕВР Константин Шушулов допусна, че е възможно да се отложи новото тарифиране за 1 ноември. След допълнителната дискусия с ЕРД-ата по възраженията им срещу задържането на техните цени и повишаването на стойността, на която те ще купуват ток от НЕК, обаче у комисията се е оформило мнението, че няма да се наложи такова отлагане, коментира зам.-председателят на ДКЕВР Игнат Томанов. Тепърва ще се правят и допълнителни изчисления дали може да се повишат леко планираните от комисията цени на тока за бита от октомври, но най-вероятно до такъв вариант няма да се стигне.

Даден им е таванът на разходите, отсече Шушулов. Според останалите членове на комисията, електроразпределенията имат достатъчни резерви и дори е малко вероятно да намалят процента си на печалба, който в момента е 16 на сто.   

Според анализатори цените на тока се задържат заради предстоящите на 22 октомври президентски избори, както и да се отчете ефектът от спирането на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй” от 1 януари 2007 г.

Споделяне

Още от Бизнес