Отработилото гориво от ІІІ блок се подготвя за изваждане

Отработилото гориво от ІІІ блок се подготвя за изваждане

Започна подготовката за изваждането на отработеното ядрено гориво от реактора на спрения от експлоатация в края на  2006 г. ІІІ блок на АЕЦ “Козлодуй”, съобщиха във вторник от ядрения оператор.

От другия спрян блок – ІV, вече ядреното гориво е извадено от активната зона на реактора и се съхранява в приреакторния басейн, каквото е изискването на лицензията на Агенцията за ядрено регулиране. Процедурата започна на 5 февруари и операциите са били изпълнени в предвидения срок, при спазване на всички изисквания за безопасност.

В понеделник експерти на Международната агенция по ядрена енергия са направили проверка на активната зона на реактора на 4 блок за установяване на отсъствието на ядрено гориво и е билапломбирана преградата между активната зона и приреакторния басейн. Инспекцията на МААЕ се извършва в съответствие с ратифицирания от България Договор за неразпространение на ядреното оръжие.

Съгласно технологичните регламенти, отработеното ядрено гориво трябва да престои в приреакторните басейни най-малко 3 години.

Останалите в експлоатация два 1000-мегаватови блока работят със стопроцентово натоварване, в съответствие с графика на Централно диспечерско управление – София.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?