Менда Стоянова:

Отрицателният ефект от криминалния случай КТБ ще се усети още догодина

Менда Стоянова, сн. БГНЕС

Три групи виновни за "криминалния случай" КТБ очерта в четвъртък депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова, която е и председател на временната бюджетна комисия. Според нея, случаят с фалирането на "Корпоративна търговска банка" ще се решава още много години, а отрицателният му ефект за икономиката ще се усети още следващата година. Финансовият експерт обаче не се нае с коментар колко ще струва на икономиката отнемането на лиценза на банката и коза, че това предстои да се разбере.

В първата група виновни за случилото се с четвъртата по големина банка у нас Стоянова сложи мажоритарният собственик Цветан Василев, който продължава да чака в Сърбия решението на съда по искането на българската прокуратура за екстрадицията му заради източване на 206 млн. лв. от КТБ, останалите акционери, както и управителите на банката, които са взимали безотговорни решения.

На второ място тя постави държавните институции, които през годините не са си свършили работата - надзорът на БНБ, ДАНС, в частта на финансовото разузнаване, правоохранителните органи, също са част от системата на националната сигурност.

Третата линия е на частните институции – одиторите, посочи депутатът от ГЕРБ. Къде беше международната одиторска компания на КТБ - КPMG, защо отчетите на КТБ са заверявани без забележки, попита тя. Или са проявили престъпна небрежност, или не са го правили, защото така е трябвало, и тук е мястото на правоохранителните органи, коментира още тя.

По думите ѝ трябва да се помисли за промени в законодателството, в т. ч. в Наказателния кодекс, свързани с банките, които да са синхронизирани с европейското законодателство. Не стана ясно какви трябва да са тези поправки, но по думите на Стоянова Народното събраниее длъжно да върне доверието на хората, усещането им за справедливост.

На второ място, отбеляза тя, виновните за случая с КТБ трябва да понесат наказателна отговорност

Макар да коментира, че отрицателен ефект от фалита на КТБ ще се усети още догодина, Стоянова посочи, че това било "относително изолиран" случай. "Банката няма такава голяма връзка. Освен имиджово и въпрос на доверие, едва ли други отрицателни ефекти от отнемането на лиценза пряко ще има“, каза тя, а минути по-късно обясни, че "предприятията и фирмите, които имат разплащателни сметки, средства и обезпечения в банките, ще понесат определени загуби и няма начин това да не рефлектира не само върху техните работници, а и въобще върху цялата икономика“.

Стоянова преразказа още, че по време на заседанието на водената от нея комисия, което бе закрито за журналисти, финансовият министър Румен Порожанов, който говори по казуса с КТБ, е изразил сериозно разочарование от взаимодействието си с БНБ в месеците, през които нямаше Народно събрание.

"Днес с отнемането на лиценза, БНБ прехвърли топката от своята градина в тази на държавата и правителството", каза още Стоянова.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?