Отровена риба по Осъм в ловешко

Властите проверяват причината за инцидента

Отровена риба по Осъм в ловешко

Десетки, дори стотици килограми умряла риба се носи по река Осъм в района на ловешкото село Александрово. Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен и Изпълнителната агенция "Рибарство и аквакултури", съвместно с полицията проверяват причината за инцидента. Взети са проби от водата.

Сигналът е подаден след разпространен в социалните мрежи видеоклип.

"В момента се намирам на газстанцията. Рибата е на отсрещния бряг. Голямата риба предполагам е изядена от животни. Има останали малки риби. Тази риба я видях на клип. На 1 август е станало", разказва Цветомир Ганчев, който е публикувал видеоклип от инцидента в групата "Забелязано в Ловеч". Той уточнява, че има и други оплаквания по-надолу към Александрово. "Във водата е била явно, обаче сега там е сухо, защото е спаднало нивото от самите жеги  и е останала само на камъните. Сигурно е отровена. Има и други умрели организми, не е само риба", казва още очевидецът.

Областният управител на Ловеч Ваня Събчева също посочи, че е сезирала всички компетентни институции. "Не съм експерт, но това, което видях от видеото, няма нищо наблизо, което да може да замърси.", каза тя. Събчева призова гражданите, когато забележат подобни нередности, да сигнализират своевременно институциите.

Всъщност, в близките дни това е пореден инцидент с отровени животни в българска река. Само преди дни след водопой от канал, изтичащ в Марица край Димитровград, бяха отровени 28 крави. Българската агенция за безопасност на храните потвърди, че концентрацията на нитратни, нитритни и амониеви йони във водата е превишила около 50 пъти физиологичните норми.

На 30 юли стана ясно, че  Върховната административна прокуратура е разпоредила спешна проверка за начина, по който се съхраняват пестициди в България. Проверката ще се извърши от министерството на околната среда и агенцията по храните.

Повод за нея са сигнали от гражданин и от екоминистъра Емил Димитров, посочват от прокуратурата. Според тях "препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност" се съхраняват по опасен начин.

Споделяне

Още от България