Оценките за България извадени от евродоклад за разширяването

Европейската комисия (ЕК) промени във вторник окончателния вариант на Стратегическия документ за разширяването на ЕС в частта, в която се споменава България. Документът беше предназначен да даде бъдещи насоки за разширяването на ЕС в посока на Турция и Западните Балкани. Първоначалният вариант съдържаше оценки за напредъка на България, които са недопустими в подобен документ по отношение на страна член на ЕС, предаде БНТ.

Преди това няколко световни медии цитираха проектодокумента, в който  ЕК настоява за допълнителен напредък на България в областта на правосъдието и вътрешните работи. Споменава се и за мерки за орязване на парите по земеделските фондове, както и за предпазната клауза в авиационната сигурност.

В окончателния вариант отсъстват оценки за България и Румъния. Единствената оценъчна фраза е обща и според нея България трябва да продължи да наваксва там, където е необходимо. "Тъй като България и Румъния са страни членки на ЕС, те не са част от разширяването. Затова се ограничихме до кратко споменаване на фактите. По-нататък ще има специален доклад за България и Румъния, например в областта на правосъдието и вътрешните работи”, посочи еврокомисарят по разширяването Оли Рен.

Текстовете за корупцията и организираната престъпност не съдържат нищо ново, допълни той.

Според коментари в Брюксел някои служители на ЕК сякаш са забравили, че България и Румъния са страни членки, а не кандидати.

По същото време в София министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова заяви по време на дискусия за първата година от членството на България, че дебютът на страната е бил много силен.

Ръководителят на мисията на ЕК в България Майкъл Хъмфрис подчерта, че България трябва да продължи да изпълнява плана за действие в критичните области. Оценката на Брюксел ще бъде през март догодина.  

Сигурен съм, че България ще вземе необходимите мерки, за да не бъдат задействани процедурите срещу страната ви в проблемните области, каза Хъмфрис.

Все по-важно става гражданите да оказват натиск върху политиците и да поставят въпроси, допълни той.

На въпрос как да се предотврати злоупотребата с пари от европейските структурни фондове на фона на търговията с гласове на последните местни избори, посланикът на САЩ Джон Байърли каза, че нивото на купуване на гласове на този вот очевидно е достигнало много големи размери. Виждам, че българското общество, медии и политици реагират много отрицателно на това явление. "Тази негативна реакция може да бъде използвана, за да се предотврати навлизането на сивата икономика в политическата система, защото това е голяма опасност за демокрацията”, каза Байърли по време на срещата, организирана от Американската търговска палата.

"Аз съм оптимист, че България и Румъния могат да се справят с високите нива на корупция и с организираната престъпност", каза посланикът.

Той очерта четири основни области на сътрудничество между България и САЩ: енергийна ефективност и сигурност, зачитане интелектуалната собственост, авиационна безопасност и отбрана.

Джон Байърли съобщи, че една от основните задачи на неговата мисия през 2008 г. е да се отвори пряка въздушна линия между България и САЩ. С оглед на това през следващия месец в страната ще пристигнат американски експерти, за да оценят готовността на България за тази пряка линия.

Гергана Грънчарова изрази убеденост, че скоро България ще има добра новина по отношение на наложената предпазна клауза за българската авиация.

Участниците във форума се съгласиха с министър Грънчарова, че най-големият успех на страната през тази година е освобождаването на българските медицински сестри от Либия.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?