Отварят цените на завода за боклука на София в края на август

Ценовите оферти за завода за боклука на София ще бъдат отворени в края на август, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя заедно със зам.-министъра на околната среда Ивелина Василева провери на място как върви строежа на депото в село Яна.

В края на август се очаква да пристигне и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу за откриването на втория лъч на метрото.

Кандидатите да строят завода за боклук са 11. В момента се прави техническа оценка на офертите. Заради европейските изисквания и невъзможността да бъде предоставена държавна помощ общинско предприятие ще отговаря за експлоатацията и поддържането на завода след построяването му, напомни Фандъкова. Тя уточни, че все още се чака финалното "да“ от Брюксел за строителството на съоръжението.

Депото в село Яна, което е част от проекта, ще бъде готово през октомври. Тогава ще са изградени първите две клетки. Другите две ще бъдат построени след около 15 години, когато се очаква да бъдат запълнени първите две, посочи зам.-кметът по екология Мария Бояджийска.

“Депото ще стане най-хубавото на територията на България. Така, както метрото ни е проект за пример, искаме и този проект да е за пример”, каза Фандъкова. Тя посочи, че се следи изключително стриктно дали се спазва договорът по отношение на качество и срок. За това на няколко пъти са били върнати материали на фирмата, защото “не са удовлетворили изискванията”, каза Фандъкова.

На административната сграда на депото ще има монтирани слънчеви панели, а водата ще отива пречистена в реката. “Част от водите ще бъде използвана за нуждите на самата инсталация и депото, за да се получи максимална ефективност с опазване на енергията и всичко да бъде енергийно ефективно”, каза столичният кмет.

През есента ще започне строителството и на компостиращите инсталации в Хан Богров. Те ще са готови до края на 2013 г.

Капацитетът на завода е 410 хиляди тона годишно, на двете компостиращи инсталации - за зелени и хранителни отпадъци - общо 44 хиляди тона, а обемът на четирите клетки на депото - 3 млн. куб. метра, каза заместник-кметът Мария Бояджийска. Изграждането на трета и четвърта клетка ще започне след запълването и рекултивацията на първите две - след около 15 години.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?