Овчаров даде на прокурор Шиляшки и 9 фирми в ликвидация

Овчаров даде на прокурор Шиляшки и 9 фирми в ликвидация

Некомпетентно прехвърляне на имоти собственост на “Енергопроект” преди приватизацията на дружеството към Националната електрическа компания, извършено от председателя на бившата Държавна агенция на енергетиката и енергийните ресурси Иван Шиляшки, е ощетило държавата и самата НЕК. Това алармира министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров главния прокурор Борис Велчев, внасяйки в сряда сигнали за злоупотребата в девет държавни дружества в ликвидация и прехвърлянията преди продажбата на “Енергопроект”.

Става въпрос за заповеди на Шиляшки от втората половина на 2000 г. за прехвърляне на 16 етажа от сградата на “Енергопроект” срещу хотел “Кемпински-Зографски” в София и шест други имота в столицата, околностите ѝ, в Несебър, Шумен и община Сандански. Те са вписани в капитала на НЕК, който е бил увеличен с над 2,775 млн. лв., но не са били отписани от “Енергопроект”, което е продадено на 7 януари 2002 г. на “Нови енергийни източници” за 3 млн. лв.

Овчаров обаче обяви, че дава на прокурор самата “приватизация на дружеството от преди шест години” и сигналът му е срещу “човека, който е направил така, че НЕК сега да трябва да плаща за нещо, което е нейно”. По-нататък в изявлението му стана ясно, че това е Иван Шиляшки, за когото експерти от енергийния бранш твърдят, че от години  живее в чужбина.

По думите на енергийния министър прехвърлянето е станало при открита процедура за приватизация. Такава действително е обявена през септември 1999 г., но в решението на Агенцията за приватизация е посочено, че се забраняват разпоредителните сделки с имуществото на дружеството, така че заповедите на Шиляшки със сигурност не са били законни и това би трябвало да го знаят и от НЕК.

Влизайки във владение новият собственик на "Енергопроект" е потърсил правата си върху имотите. През 2005 г. срещу НЕК са заведени дела в съдилищата на територията на София, Шумен, Сандански и Несебър и ищецът ги печели. Основните доводи на съдебните решения в негова полза са, че заповедите на Шиляшки нямат прехвърлителен вещно правен ефект, поради което правото на собственост е останало в имуществото на приватизираното дружество “Енергопроект”.

НЕК обаче постига съдебно споразумение с другата страна по спора и се задължава да върне имотите, запазвайки само владението върху почивна станция в Слънчев бряг. “Енергопроект” пък се отказва от претенциите си за неоснователно обогатяване от страна на НЕК по време на владеенето на имотите от 2000 до 2006 година, общо в размер на 2,1 млн.лв.

“Енергопроект” АД ще заплати допълнително на НЕК 5 млн. лева за построяването на нова административна сграда, а част от имотите в столицата ще се използват от НЕК за период от три години без заплащане на наемна цена.

Съдебното споразумение не изглежда да е толкова неизгодно за НЕК

Другият сигнал е за нарушения в девет държавни дружества в ликвидация, които нанесли щети в различни размери – от няколко десетки хиляди лева до неколкостотин хиляди лева, каза още Овчаров. Той допълни, че е разговарял с Велчев и за хода на подадени миналата година шест други сигнала за злоупотреби в дружества на Министерството на икономиката и енергетиката. Главният прокурор е уверил, че до седмица ще има отговор по сигналите за продажба на скрап от мини "Здравец" през 2005 г., за източване на резерва на "Топлофикация-Шумен”, далавери за 5 млн. лв. на прокуриста на "Консолид комерс", който дори бе арестуван, но пуснат, контрабанден канал за цигари и за машини от "Булгартабак-Хасково”, които са били продавани и препродавани - по думите на Овчаров, изнасяни и връщани в България.

Споделяне

Още от Бизнес