Овергаз получи лицензии за разпределение на газ за София и Русе

Държавната комисия по енергийно регулиране обяви, че е издала 10 годишни лицензии за разпределение на природен газ за София и Русе на дъщерните дружества на "Овергаз" - "Софиягаз" и "Газоснабдяване" - Русе.

От компанията информират, че планират инвестиции на стойност над 38 милиона евро за газификацията на София и повече от 9.6 милиона евро за Русе.

На първия етап в столицата ще се газифицират всички райони, в които няма топлофикация. В тях живеят малко повече от 150 хиляди домакинства.

До този момент "Софиягаз" изгради газоразпределителна мрежа от 47 километра в района на град Банкя и 23 километра в град Божурище. Там над 10% от населението вече използва природен газ. Само през 2004 година към тази мрежа ще се прибавят още 127 километра тръби за газифицирането на различни райони в Столичната община.

Трасето в южната част ще захранва с природен газ кварталите Суходол, Горна баня, старата част на Овча купел, Княжево, Бояна, Драгалевци и Горубляне. Ще се газифицират и селата Лозен, Герман, както и кварталите Панчарево, Казичене и Симеоново, Манастирски ливади, Малинова долина, Витоша и Хладилника.

След това синьото гориво ще потече от кв. Княжево по бул. "Цар Борис III". Предвижда се и отклонение по бул. "Черни връх".

Последният етап на газификацията ще обхване северната част на града. Тя ще тръгне от "Световрачане" и ще достигне до кварталите "Хаджи Димитър", "Стефан Караджа", "Сухата река", "Левски", "Подуяне" и "Металург", "Нови Искър" и "Искър".

"Газоснабдяване" - Русе ще изгради 40 километра мрежа само през идната година. През 2003 година ще бъдат усвоени около 2 милиона евро от инвестицията на "Овергаз" там. В момента в Русе има около 37 хиляди нетоплофицирани домакинства.

Дъщерни дружества на "Овергаз" имат лицензи за газоразпределение и за градовете Монтана, Ямбол, Враца, Нова Загора, Петрич, Пещера, Разград, Стара Загора, Ловеч и Плевен.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?