“Овергаз“ пробва да вземе лиценз за газохранилище в “Галата“

“Овергаз“ пробва да вземе лиценз за газохранилище в “Галата“
Компанията “Овергаз Инк.“, в която 50 на сто от капитала държи руската “Газпром“, поиска да строи газохранилище на мястото на находището “Галата“, чийто оператор е британската компания “Мелроуз Рисорсиз“.

Докато Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) се чуди какво да прави с издадената 25-годишна концесия за вече изчерпващия се добив на нефт и газ от терена във водите на Черно море край Варна, “Овергаз“, който е основен доставчик на руския газ у нас, внасе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заявление за издаване на лиценз за съхранение на газ в “Галата“.

Същите намерения има и държавният “Български енергиен холдинг“ (БЕХ), който иска дъщерното му дружество “Булгартрансгаз“ да стане оператор на бъдещото хранилище и да подели собствеността с британците. БЕХ обаче изчаква принципала си да поиска прекратяване на изтичащата през 2026 г. концесия, за да се включи като партньор.

Според неофициална информация “Мелроуз“ също си правят сметката дали да не преобразуват сами сегашните сондажи в складове за нагнетяване на природен газ. Те могат да поискат еднолично лицензия за това, което пак опира до МИЕ.

Работна група в МИЕ е изготвила доклад с няколко варианта за преобразуване на концесията. Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който вече е в оставка, обаче бави разглеждането му и решението ще се взима от неговия наследник.

Преговори с “Мелроуз“ за бъдещето на концесията им въобще не са водени, твърдят представители на МИЕ.

При тези обстоятелства “Овергаз“ са внесли искането си, което трябваше да бъде разгледано от ДКЕВР на открито заседание във вторник. Обсъждането обаче е отложено за неуточнена дата. От ДКЕВР посочиха пред Mediapool, че внезапно са възникнали нови служебни ангажименти на членове в комисията, а останалите били в отпуск.

В проекторешението си ДКЕВР фактически отказва да издаде искания от "Овергаз Инк.“ лиценз. Аргументът е, че докато има действаща концесия за добив не може да се предостави разрешение за съхранение.

ДКЕВР посочва, че за да стане това е необходимо да се прекрати концесионният договор, но и със сегашния оператор да се постигне споразумение по сроковете и условията за ползване на находището за хранилище.

Такива от БЕХ все още не са постигнали с “Мелроуз“. От “Овергаз Инк.“ заявиха пред Mediapool, че те също нямат никаква договорка с британците, а и не можело да става въпрос за изместване на държавната компания.

От фирмата, ръководена от Сашо Дончев, обаче не пожелаха да коментират мотивите си да поискат лиценз за ползване на терен, който е даден на друго дружество. Обещаха да сторят това на бъдещото обществено обсъждане.

"Овергаз" планира изграждането на хранилище да приключи за две години, а след това да може да се експлоатира в максималния предвиден срок от Закона за концесиите – 35 години.

Преди дни от БЕХ изчислиха, че складирането на газ в "Галата" може да започне веднага с количества от 200-250 млн. куб. м, които да се вкарат преди зимата, а като цяло капацитетът се изчислява между 600 и 900 млн. куб. м.

Според запознати не е изключено в надпреварата за второ газохранилище на “Галата“ да се включат и други претенденти, тъй като първоначалните инвестиции за преобразуването му в склад са малки, а след това операторът може да нагнетява суровина, закупена на ниски цени и да я вади на пазара при по-голямо търсене, реализирайки печалба от разликите в цените. С допълнителни инвестиции, които обаче вече са сериозна сума, може да се разшири после капацитетът му.

Освен това бъдещият оператор ще печели и от таксите за съхранение, които ще му плащат всички големи потребители, които според новите евродирективи трябва да имат собствени запаси от газ.

Вероятно интересът на “Овергаз Инк.“ към бъдещото газохранилище е свързан с отколешното желание на “Газпром“ да притежава такова съоръжение на българска територия. Руската компания нееднократно е предлагала да инвестира в единствения ни такъв склад в момента във врачанското село Чирен срещу придобиване на собственост. Българската държава обаче винаги е отклонявала тази оферта.

В момента у нас се внася единствено суровина на “Газпром“, който е и монополист на вътрешния пазар чрез “Овергаз“, която притежава повечето лицензи за битовото газоснабдяване.

Газохранилището “Галата“ евентуално ще заработи след изтичането на сегашните договори за доставка между “Булгаргаз“ и “Овергаз“ след 2012 г., за които “Газпром“ даде сигнал, че най-вероятно няма да поднови, а ще внася директно суровина за промишления и битовия пазари.

Участие на руснаците в газовия резерв ще им позволи да нагнетяват собствения си газ на по-ниски от пазарните цени и да изчакват благоприятни високи цени, за да го пуснат на потребителите или да влияят на конкуренцията в сектора.

Споделяне

Още от Бизнес