Пади Ашдаун призова за ускоряване на реформите в Босна

Върховният представител на международната общност в Босна Пади Ашдаун предупреди гражданите на тази страна, че вече не трябва да разчитат на подаръци и милосърдие от ЕС и трябва да пристъпи към реални икономически реформи, съобщава агенция Хина.

Ашдаун представи вчера отворено писмо по повод една година от встъпването му на тази длъжност, в което посочва, че процесът на присъединяване на Босна към ЕС ще зависи изключително от това дали ще бъдат извършени необходимите реформи.

Според Ашдаун Брюксел е изпратил ясно послание на Босна, че вече няма да има подаръци. Европа ще предложи помощ на Босна и тази помощ може и да се увеличи, но само ако босненците извършат необходимите реформи, се казва в писмото на Ашдаун, цитирано от Хина.

Върховният представител на международната общност в Босна оценява, че през последните 12 месеца е направено много в борбата с престъпността и в усилията за въвеждане на ред в страната, но резултатите са още далеч от желаното. Политиката, корупцията и престъпността са все още твърде тясно свързани и тези връзки трябва да бъдат прекъснати, посочва Ашдаун и предупреждава, че разкриването на случаи на корупция на високо равнище е едва започнало. Той отбелязва, че все още на свобода са значителен брой лица, заподозрени във военни престъпления.

Споделяне

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?