Падна и забраната за събиране на повече от 15 души, задават се сватби и балове

България остава на второ място в Европа по смъртност от коронавирус

Падна и забраната за събиране на повече от 15 души, задават се сватби и балове

От 5 май вече няма ограничение за събирането на повече от 15 души на празници и тържества. Така тази година няма да има проблем за провеждането на абитурентските балове. Ще могат да се правят и големи сватби и кръщенета, след като министърът на здравеопазването проф.Костадин Ангелов съобщи по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб, че е отменил заповедта си.

По последни данни България е 20-о място по заболеваемост от коронавирус и на 2-ро място по смъртност в Европейския съюз. Отчита се трайно намаляване на броя болни, на приетите в болница, както и на настанените в интензивни отделения, но смъртността остава висока. С днешна дата няма нито една област у нас в червено, похвали се проф. Костадин Ангелов.

Той отбеляза, че в лечебните заведения вече има спокойствие. Единствено в четири области има повече пациенти - Благоевград, Силистра, Стара Загора и Шумен.

България е безрискова зона за туристите, които искат да я посетят, като за това са определени правила, каза здравният министър в оставка. С по-нисък индекс на строгост на мерките от Германия, постигаме по-добри резултати и заболеваемостта ни е по-ниска, похвали се той.

Зелени коридори

Зелените коридори за ваксиниране може да продължат и след 9 май. Решението ще бъде взето от Националния ваксинационен щаб и зависи от броя дози, с които страната ни разполага, каза проф. Ангелов. Той отбеляза, че вчера са поставени рекорден брой ваксини – близо 32 500.

"Колкото повече ваксинирани българи имаме, толкова повече мерките ще стават само неприятен спомен", каза здравният министър в оставка.

Щамове

В България се разпространява само британският вариант на вируса, а откритите мутации нямат епидемиологично разпространение.

До момента в България не са установени индийски, южноафриканскии бразилски варианти на коронавируса. Разпространява се само британският вариант, а откритите мутации нямат епидемиологично разпространение, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той препоръча всеки човек, връщащ се от чужбина и територии, където са внесени такива генетични варианти, да спазва много внимателно карантина.

"Най-човешки съветвам, като се върнеш от чужбина, не събирай на следващия ден родата, изчакай десет дни", каза Кантарджиев.

Той посочи, че засега няма наложил се вариант с широко разпространение, на който ваксините да не действат. Слабо действат на бразилския, индийския и южноафриканския щам, каза още проф. Кантарджиев.

В момента Европейската агенция по лекарствата прави ускорен преглед на клиничните изпитвания на ваксини за приложение на деца над 12 г. Първи резултати се очакват през юни, съобщи председателят на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Споделяне

Още от България