"Пайрът бей" обяви, че е получил виртуално убежище в Северна Корея

Шведският торент тракер "Пайрът бей" (Pirate Bay), който е лишен от хостинг почти навсякъде по света под натиска на правителствата и държателите на авторски права, заяви във вторник, че е приел "виртуално убежище" в Северна Корея, съобщи Франс прес.

"Можем да разкрием днес, че бяхме поканени от лидера на Република Корея да водим борбата си от неговата мрежа", се казва в изявление в сайта на организацията.

Авторът на текста изглежда не знае, че "Република Корея" е официалното име на Южна Корея. Официалното название на Северна Корея е Корейска народна демократична република (КНДР), отбелязва Франс прес.

"Това е иронична ситуация. Борим се за свободен свят, а опонентите ни са главно големи корпорации в САЩ - място, където се предполага, че свободата и свободното слово са важни ценности. На наша помощ обаче идва правителство, което в нашата част на света има репутация, че хвърля в затвора хора заради възгледите им и забранява достъпа до информация", се отбелязва в изявлението.

Тонът на текста и объркването на името на Северна Корея породиха съмнения сред интернет потребителите за автентичността на съобщението, което според някои е шега.

Блог сайтът "Норт Кореа тех" (North Korea Tech) посочва, че трафикът на сайта "Пайрът бей" изглежда идва от севернокорейски портал, но "какво става оттам нататък е неясно", още повече, че се смята, че Северна Корея няма нужния капацитет да поддържа такъв обем на информационен поток.

Сайтът "Торентфрийк" (The TorrentFreak) допуска, че това е димна завеса за прикриване на истинския хостинг на "Пайрът бей".

Торент тракерът е създаден през 2003 г. и наброява над 35 милиона потребители из цял свят. Той позволява на потребителите си да свалят видеоматериали, музика, игри или софтуер чрез технологията BitTorrent, без самият сайт да съхранява такива файлове в сървърите си.

Основателите на сайта твърдят, че предлагат само услуга за размяна на файлове и че не носят отговорност за законността или незаконността на конкретния обмен.

Съоснователят на "Пайрът бей" Свартхолм Варг обаче бе осъден през 2009 година на една година затвор от шведски съд за съучастничество при нарушаване на авторски права.Той беше задържан през 2012 година чак в Камбоджа и депортиран в Швеция.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?