Пакети с храни и трапезарии за бедните ще се финансират със 123 млн. евро

Снимка: БГНЕС

До лятото около 270 хиляди души, които имат право на енергийно подпомагане, ще получат първите хранителни пакети по новата оперативна програма за предоставяне на храни на най-нуждаещите се, съобщи в сряда вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

На заседанието си в сряда кабинетът одобри редът и условията за изпълнение на програмата за преодоляване на хранителния недоимък, бездомността и материалните лишения.

Общо средствата по оперативната програма през периода 2014-2020 г. са 123.3 млн. евро, от които 104.8 млн. евро съфинансиране от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (85%) и 18.5 млн. евро национално съфинансиране (15%).

Със средствата от фонда за нуждаещите се, работата на обществените трапезарии ще стане целогодишна. Ще се увеличи броят им в общините, така че да се обхванат повече бедни.

"Ще се вземат мерки продуктите да бъдат качествени, за да се избегне предишната практика, бедните да получават стоки с изтекъл срок на годност или бракувани от складовете", коментира Калфин. Той допълни, че ще се разнообразят продуктите в пакетите с възможност част от тях да са родно производство.

"Във Франция погледнах. Там са 123 продукта, за разлика от нашите седем. Няма да бъдат чак толкова много, но това го уточняваме. Ще ми се да насърчим и доставката на стоки, които се произвеждат в България. По директивата те трябва да бъдат произведени в ЕС, това със сигурност ще го има, но мисля, че в България има достатъчно хранителни продукти, които могат да се използват", посочи Калфин.

Споделяне

Още от България