Пакистанската армия атакува талибаните в Южен Вазиристан

Пакистанската армия продължава започнатата в събота офанзива срещу талибаните в Южен Вазиристан, като обстрелва с тежка артилерия позициите им, съобщават световните агенции в неделя.

Близо 60 талибани са убити през първите 24 часа на сухопътната операция, в която според източници от пакистанските сили за сигурност участват 60 хиляди войници,. Армията е дала шестима убити при първите сблъсъци в планинските области на Южен Вазиристан, където срещна ожесточена съпротива.

Правителствените сили превзеха село Спинкай Рагзаи и установиха контролен пункт край град Коткай, родното място на лидера на пакистанските талибани Хакимула Мехсуд.

Полицейски час е наложен в някои сектори на района, откъдето близо 90 хиляди цивилни са избягали от началото на август. Местните жители продължават да напускат домовете си, като се смята, че още 100 000 ще избягат от мястото на сраженията.

Движението на пакистанските талибани разполага с 20 000 - 25 000 бойци в племенните зони, половината от които действат в Южен Вазиристан. Там те според експертите са подкрепяни от чуждестранни бойци от арабски страни и централна Азия.
Споделяне

Още от Свят