Пълен с източноевропейци британски град не иска мигранти от България и Румъния

Изглед от градчето Бостън

След поляците британският град Бостън се притеснява от наплив от румънци и българи, пише Франс прес в репортаж, посветен на британските опасения от приток на мигранти от България и Румъния след като отпаднат ограниченията за граждани на двете страни догодина.

Сега по щандовете на магазините в Бостън изобилстват полски наденици или водка. По улиците разговорите се водят често на литовски и латвийски. Бостън буквално се е превърнал в източноевропейското кътче на Великобритания, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Според последното преброяване над една десета от жителите на спокойното градче в графство Линкълншър са родени в една от 10-те бивши комунистически страни, които станаха част от ЕС през първото десетилетие на 21 век. В градчето има полски кафенета и магазини за балтийски стоки. Бостън се промени от предишното преброяване през 2001 г., когато най-голямата чужда общност наброяваше едва 249 германски граждани.

Великобритания се опасява от втора имиграционна вълна от жители от Източна Европа, когато 29-те милиона румънци и българи ще имат достъп до британския пазар на труда, както и до пазара на труда във всички останали страни от ЕС. Отпадането на ограничения създава трескав климат в Бостън, където на едно училище има табелки на пет езика, приканващи шофьорите към предпазливост.

"Скоро ще бъдем чужденци в собствения си град", оплаква се пенсионерката Джоан. "Съседите ми са от Източна Европа. Няма по-мили хора от тях, но не искаме повече от тях в града ни", допълва тя.

Съседи на Джоан са на същото мнение и смятат, че новите мигранти ще са бреме за социалните услуги. Една от критиките към източноевропейците е, че те дори шофират в неправилното платно във Великобритания.

Но някои имигранти в Бостън също не гледат положително на идеята в града им да дойдат още източноевропейци. Според полска мигрантка, собственичка на магазин за козметика, в Бостън има прекалено много източноевропейци, които държат едни и същи магазини, а това не е добре за търговията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?