Палестина иска България да препотвърди добрите отношения

Ние все още ценим много високо историческите взаимоотношения с вашата страна, но инцидентът с посещението на външния министър Соломон Паси ни кара да очакваме препотвърждаване на Вашето добро желание за контакти. Това заяви в интервю за радио НЕТ началникът на отдел "Централна и източна Европа" в палестинското външно министерство Набил Уакилят.

Той обясни, че палестинската страна е разочарована от станалото и добави, че лично е стиковал с българския посланик в Тел Авив програмата за посещението на Паси в Палестинската автономия, 10 дни преди самата визита. Самият Паси одобрил и включените в нея срещи с президента Ясер Арафат, премиера Махмуд Абас и министъра на външните работи Набил Шаас.

"Ден след като Соломон Паси бе пристигнал в Тел Авив и ден преди визитата му в Палестина, от вашата делегация заявиха, че нямат желание да се срещнат с президента Арафат. От Ваша страна дойдоха промените, не от наша", посочи Уакилят и добави, че все пак е предложил на представителите на българското външно министерство Паси да се срещне с палестинския си колега Набил Шаас. Той обаче провел с Шаас само телефонен разговор.

На въпрос дали не е било възможно българският дипломат №1 да се срещне само с палестинския премиер Махмуд Абас, Уакилят посочи: "Защо вашата делегация не обяви това, преди да пристигне. Все пак 10 дни по-рано те бяха одобрили програмата и на мен ми се струва, че срещата с Арафат беше важна част от нея. Ние не сме задължавали никого да я приема, но тя беше одобрена и за нас след това е абсолютно недопустимо само ден преди срещата, при това след обсъждане с израелската страна, вашата делегация да отмени разговорите с Арафат!". Според Уакилят, в случая България е действала съобразно израелската политика.

Говорителят на МВНР Любомир тодоров днес не даде конкретен отговор дали и как ще се препотвърдят отношенията с Палестинската автономия. Той заяви, че българските интереси в Близкия изток били достатъчно значими, за да се разполага с необходимите инструменти за поддържане на отношения, в това число и с Палестинската автономия. Тодоров припомни, че премиерът Симеон Сакскобургготски също има добри контакти в този регион. Запитан дали това означава, че министър - председателят ще се заеме, говорителят на Външно заяви, че не знае.

Посолството ни в Багдад е в руини, каза още днес говорителят на МВнР. Това се виждало от видеокасета, която иракски граждани връчиха в Йордания на външния министър Соломон Паси по време на визитата му в Близкия изток. "Зрелището е покъртително, напомня ми Берлин след Втората световна война. Всички сгради са разрушени", резюмира съдържанието ѝ Тодоров, но добави, че сградата е била застрахована в ДЗИ.

Говорителят на МВнР обясни още, че ведомството е наело иракчаните, донесли видеокасетата, да охраняват порутената българска мисия. Във Външно не знаели каква е съдбата на първата група иракчани, наета със същата цел веднага след като дипломатите ни в Багдад бяха евакуирани малко преди началото на военните действия там.

Венко Лазаров - шеф на отдел в дирекция "Близък Изток и Африка" в МВнР, ще бъде представителят на ведомството в контактната група с временното управление на Ирак, която трябва да замине в скоро време за Багдад. В нея влизат още по един представител от министерство на икономиката и на министерството на отбраната.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?