Пълни пръстови и ирисови отпечатъци ще снемат от пътниците на 10 летища в САЩ

Пълни пръстови и ирисови отпечатъци ще снемат от пътниците на 10 летища в САЩ

В десет от най-големите международни летища в САЩ в близко време ще бъдат нови правила за идентификация на пристигащите в страната, съобщава "Гардиън" във вторник.

Пилотна програма, която до края на годината ще заработи на аеропортовете в Ню Йорк, Вашингтон, Бостън, Чикаго, Хюстън, Детройт, Сан Франциско, Атланта, Майями и Орландо ,  ще събира по-пълни биометрични данни за пасажерите. Вместо да се вземат два пръстови отпечатъка, вече ще се свалят такива от всички пръсти на ръцете на пресичащите границата. Системата ще сканира и ирисите на пътниците , ще събира и други физически данни, обясни П.Т. Райт, оперативен директор на програмата US-VISIT на Департамента за вътрешна сигурност, който е в Брюксел, за да обясни на европейските власти предвидените нови мерки за засилване на контрола върху пристигащите в Америка чужди граждани.

Райт увери, че всички събрани данни ще се съхраняват съгласно приетите в страната закони за защита на личните данни. Достъп до тях ще имат ФБР и ЦРУ.

В момента системата за снемане на два пръстови отпечатъка работи на 115 американски летища, 15 морски пристанища, както и на 154 сухопътни гранични пункта. Досега са взети около 100 млн. пръстови отпечатъка, допълва Райт.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?