Пълно слънчево затъмнение в Тихия океан по време на световното

Пълно слънчево затъмнение бе наблюдавано в южната част на Тихия океан, предаде в понеделник Франс прес, цитирана от БТА.

Затъмнението започна в 18.15 ч. по Гринуич над Пасифика (21.15 ч. българско време) и завърши в 20.52 ч. по Гринуич над Чили и Аржентина (23.52 ч. българско време). Нощта настъпи временно по тесен коридор от 11 000 км южната част на Тихия океан.

Луната не само затъмни напълно слънцето в тази част на света, но и финала на Световното първенство по футбол, в който Испания завоюва победа над Холандия с 1:0 след продължения.

Френска Полинезия и Великденският остров преживяха истинско нашествие на туристи, дошли да присъстват на този рядък и зрелищен природен феномен. 5 хиляди души се събраха само във Френска Полинезия и донесоха на архипелага приходи в размер на 8.4 млн. евро. Сред тях бяха много знаменитости, включително канадецът Джеймс Камерън, режисьор на филмите "Титаник" и "Аватар".

По-голямата част от жителите на Таити, които са големи любители на футбола, "се откъснаха" от своите телевизори за около четири минути, за да наблюдават слънчевото затъмнение.

На Великденския остров, на 3500 километра западно от бреговете на Чили, 4-те хиляди местни жители и приблизително толкова астрономи и туристи имаха късмета да се насладят пълноценно на зрелищния феномен. Буря бе попречила в събота на няколко самолета да се приземят на острова.

Местен жител сравни усещането с това да бъдеш в тъмна стая, в която свети 10-ватова крушка.

Туристите, които бяха резервирали своите пътувания до Великденския остров преди повече от година, имаха удоволствието да видят как сянката на Луната покрива мистериозните гигантски каменни статуи на чилийския остров. Мерките за сигурност бяха засилени и двама туристи - французин и японец, бяха арестувани, след като пипнаха и се качиха върху статуи.

Слънцето бе напълно скрито от Луната за максимален период от 5 минути и 20 секунди в ненаселена зона в океана. Пълното слънчево затъмнение бе най-кратко в Полинезия (4 минути и 20 секунди).
Това бе единственото пълно слънчево затъмнение тази година и седмото от началото на 21-и век. Следващото ще е на 13 ноември 2012 г.

При пълно слънчево затъмнение Луната минава между Земята и Слънцето, когато те са под права линия. Слънцето е около 400 пъти по-голямо от Луната, но е и 400 пъти по-далече. Затова Луната може да скрие напълно Слънцето за хората, които се намират в сянката, хвърлена от нея на повърхността на Земята.

Споделяне

Още от Свят