Пандемията осигури рекордните 7 млрд. лири на британския пазар на видеоигри

Пандемията осигури рекордните 7 млрд. лири на британския пазар на видеоигри

Пазарът на видео игри във Великобритания е достигнал рекордните 7 млрд. лири през 2020 г. Тласък са дали карантинните мерки заради здравната криза, които увеличиха продажбите на конзоли, компютри и смартфони. Отчетен е скок от 30 процента спрямо 2019 г. и така е подобрен предишният рекорд от 2018 г., се посочва в доклад на британската Асоциация на интерактивните забавления, публикуван в петък и цитиран от Франс прес и БТА.

Също като в САЩ и Франция, и във Великобритания 2020 г. е била пикова за сектора. Оборотът от продажби на видео игри - онлайн и във физическите магазини - е нараснал с 18 процента до 4.55 млрд. лири. Двигател и била най-вече симулационната игра "Енимал кросинг: Ню хърайзънс" (Animal Crossing: New Horizons) на "Нинтендо" (Nintendo), която бе пусната на пазара при първия локдаун.

Рекордна година се наблюдава и при продажбите на приспособления за видео игри, след като геймърите се снабдиха с нови конзоли и аксесоари. Показателят е скочил с 60,8 процента до 2,26 милиарда лири.

Най-голямо увеличение е отчетено при конзолите благодарение на успеха на "Суич" (Switch) на "Нинтендо" и пускането в края на годината на новото поколение "ПлейСтейшън 5" (PlayStation 5) на "Сони" (Sony) и "Ексбокс сирис" (Xbox Series) на "Майкрософт" (Microsoft).

Продажбите на производни продукти бележат растеж от 32.6 процента до 199 млн. лири, като темпът им се е забавил от липсата на събития и изложения заради здравните ограничения.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?