Папа Франциск: Комунистите откраднаха същността на християнството

Маркс не е измислил нищо, "комунистите откраднаха нашето знаме, знамето на бедността е християнско", заяви папа Франциск в интервю за в. "Месаджеро".

Помолен да коментира че го описват като "комунист", "закрилник на бедните" и "популист", папа Франциск заяви, че "бедността е в сърцето на Евангелието".

Според него ролята на християнина е да помогне всеки, който е жаден, гладен, бил е в
затвора, бил е болен или гол.

"Комунистите казват, че всичко това е комунистическо. Да, ама двайсет века по-късно! Тогава можем да кажем за тях, че са християни!", допълва папата, избухвайки в смях, разказва
ватиканистката Франка Джансолдати.

Журналистката пита Светия отец, който е аржентинец, и за предпочитания от него отбор на Световното първенство по футбол в Бразилия, на което той отвръща, че е обещал на бразилската президентка (Дилма Русеф) да остане неутрален.

Хорхе Берголио, който на времето често ходел в събота с баща си на стадиона да подкрепя отбора на Сан Лоренсо от Буенос Айрес, неколкократно е приемал футболисти във Ватикана и всеки път ги е предупреждавал за опасността от властването на парите, изтъквайки отговорността им спрямо младите, които ги възприемат като модел за подражание.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?