Папа Франциск се обяви против либерализацията на употребата на наркотици

Папа Франциск се обяви против либерализацията на употребата на наркотици и прикани латиноамериканските нации да се захванат с корена на проблема - "бича на наркотрафика". Това стана по време на продължаваща му още визита в Бразилия.

"Либерализацията на употребата на наркотици, която се обсъжда на различни места в Латинска Америка, не е това, което ще позволи да се намали разпространението и влиянието на химическата зависимост", заяви папата при посещение на католическа медицински център в Рио де Жанейро, който е специализиран в лечението на наркомани.

"Бичът на наркотрафика, който благоприятства насилието и сее страдание и смърт, изисква проява на смелост от цялото общество" за преборването му, подчерта папата.

Според Светия отец "е необходимо да се борим с проблемите, които са в основата на употребата на наркотици, като насърчаваме по-голяма справедливост и обучаваме младите в ценностите, които изграждат съвместния живот".

Борбата срещу наркотрафика в региона е взела 70 000 жертви в Мексико през последните години, десетки хиляди жертви в Колумбия и Централна Америка и хиляди жертви в Бразилия.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?