Папата скандализира света с изказване срещу презервативите

Изказване на папа Бенедикт Шестнайсети, че раздаването на презервативи няма да реши проблема с разпространението на СПИН, а щяло да влоши нещата, продължава да предизвиква гневни реакции на политици и международни организации.

Преди два дни главата на римокатолическата църква направи това свое изказване пред журналисти на път за Камерун. Католици и правозащитници незабавно осъдиха изказването, което показва според тях, че папата губи връзка с действителността и защитава нехуманна политика, която ще засили страданията на невинни хора.

Ватикана не подкрепи отхвърлянето от папата на кондомите като средство за предпазване от СПИН - решение, тълкувано от някои като рядко срещано признание, че папата не е непогрешим, отбелязва в. "Таймс". Светият престол се опита да разсее напрежението, обяснявайки, че Светият отец искал да акцентира върху отговорното сексуално поведение.

Думите на папата предизвикаха възмущение във Франция, пише френският в. "Фигаро". Външното министерство изрази голямо безпокойство от изказването, което според него застрашава здравната политика и императивите в здравеопазването.

Думите не папата бяха разкритикувани от много организации и политици като бившия премиер Ален Жупе и държавния секретар за правата на човека Рама Яд. "Фигаро" цитира директора на националната агенция за изследвания върху СПИН Жан-Франсоа Делфеси, според когото този вид коментари са същинска катастрофа, особено, когато папата пристига на африканския континент, най-засегнатия от епидемията.

Междувременно Испания обяви, че ще изпрати един милион презерватива в Африка за борбата със СПИН, предаде Франс прес. "Презервативът се е доказал в лабораторни изследвания като необходим елемент в политиката на превенция и ефикасна преграда срещу вируса", се казва в изявление на испанското министерство на здравеопазването. Испанското социалистическо правителство редовно е в конфликт с католическата църква по въпроси като гей-браковете или абортите.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?