Папуа-Нова Гвинея реши да отмени закона за магьосничеството

Папуа-Нова Гвинея реши да отмени закона за магьосничеството

Министър-председателят на Папуа-Нова Гвинея Питър О`Нийл обеща да отмени закона за магьосничеството, действащ на територията на страната, съобщи агенция Australian Associated Press в петък.

О`Нийл е заявил, че законът ще бъде отменен на една от близките сесии на парламента. Премиерът нарече закона ‟абсурден“ и ‟варварски“.

И преди властите на Папуа-Нова Гвинея многократно са повдигали въпроса за отмяната на закона. Дискусията стана актуална след няколко предизвикали широк отзвук саморазправи с ‟магьосници“. През февруари тази година в град Маунт-Хаген е извършена саморазправа над 20-годишна жена. Тя била обвинена за убийството на момче с помощта на магия, след което роднините на детето изгорили момичето живо пред очите на събралата се тълпа. Представителите на ООН осъдиха акцията.

Законът за магьосничеството беше приет в Папуа-Нова Гвинея през 1971 г. Текстът му е съставен така, че не потвърждава съществуването на магьосници и магии. От него обаче следва, че хората, които смятат себе си за обладани от магия, не отговорят за действията си. Затова практикуващият приложна магия човек се смята за престъпник, а неговите убийци могат да използват този факт като смекчаващо вината обстоятелство, ако му се произнася присъда.

Формулировките на закона, който формално не разрешава смъртната присъда, подтиква гражданите на страната към саморазправа. През 2012 г. в страната се подвизаваше секта от ловци на вещици, които убиваха магьосници от двата пола и изяждаха части от техните тела. По думите на членовете на бандата те разпознавали магьосниците от обикновените хора с помощта на духове. Заради действията на канибалите властите бяха принудени да удължат провеждащите се в страната избори, тъй като много жители се бояха да отидат до избирателните секции.

В Папуа-Нова Гвинея живеят много племена, които говорят повече от 850 езика. Доста от тях приписват заболяванията на роднините си на магьосничество. Често жертви на обвиненията стават дошлите от други племена жени без роднини.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?