Паричната премия за Нобеловите награди ще се намали с 20%

Нобеловата фондация реши да намали тази година паричната стойност на шестте Нобелови награди с 20 процента на 8 милиона шведски крони (1.1 милиона долара), за да избегне съкращаване на капитала на организацията в дългосрочна перспектива, предаде АП.

Управителният съвет съобщи, че мярката има за цел да гарантира постигането на добра, съответстваща на инфлацията възвръщаемост на капиталите на организацията през следващите няколко години.

През последните години доходите от използваните капитали на фондацията намаляха и средната им стойност не може да покрие общата сума на наградите, както и разходите на фондацията. За да оптимизира капитала си, тя възнамерява да приеме и други мерки за икономии, се посочва в съобщението на управителния съвет.

Първоначалният размер на фонда на името на Алфред Нобел, учреден през 1900 г., е 31 милиона шведски крони (равняващи се сега на 250 милиона долара). Наградите на лауреатите се изплащат с процент от приходите от сделки с ценни книжа. До 2011 г. те бяха 10 милиона шведски крони (1.4 млн. долара).

Споделяне

Още от Свят