Парите вече официално са основен приоритет за всеки български посланик

България планира "конструктивно настъпление" на Балканите и намиране на верния път към Русия

Снимка: БГНЕС

Външният министър Николай Младенов обяви сред приоритетите на външната ни политика "конструктивно настъпление" на Балканите. При откриването на конференция на българските посланици министърът добави още пет приоритета, които трябва да са основни за работата им – привличането на инвестиции, силен Европейски съюза, Близкия изток, отношението към Русия и укрепване на трансатлантическите отношения.

Според Младенов първият и най-основен приоритет за посланиците трябва да бъде даването на "принос за излизането от кризата". Той посочи, че посланиците трябва с всички сили да допринесат за икономическото и финансовото развитие на страната. Това минава през търсенето на нови пазари за българския бизнес, привличането на чуждестранни инвестиции, промотирането на България и други. За целта българските дипломати ще преминават и допълнителни обучения ще се работи и в близък контакт с икономическото министерство, под чиято шапка са търговските аташета.

Според Младенов груба грешка е било в миналото отнемането на външноикономическата роля на МВнР. Той обаче не коментира дали търговските аташета трябва да минат към неговото ведомство.

Освен това българските посланици трябва да се превърнат в гласа не ЕС по света.

Сред приоритетите е и по-активната политика на Балканите, която според Младенов трябва да е под формата на "конструктивно настъпление". Младенов обаче не коментира конкретни нерешени казуси от отношенията ни със страните от Балканите.

Той обяви, че вече ще се изготвят годишни доклади за състоянието на българските общности зад граница, като прогнозира, че тази практика може да доведе до някои по-остри критики от страна на определени страни.

Друг от приоритети на България ще бъде намирането на верен подход към Русия. Според Младенов има възможност с Русия проблемите да бъдат решавани по отделно, а не пакетно.

Основен приоритет на българската политика ще продължат да бъдат Близкият изток и страните, през които премина "арабската пролет".

В конференцията участват сегашни и бъдещи посланици. Сред присъстващите има и посланици, чиито имена бяха обявени от Комисията по досиетата, но все още не са върнати в България в рамките на заявената от външния министър политическа воля България вече да не бъде представлявана от хора, свързани с бившата Държавна сигурност.

Премиерът Бойко Борисов, чието участие бе анонсирано от външно министерство, обаче не присъства, като Николай Младенов обясни отсъствието му с други ангажименти. Преди ден Борисов обяви, че в 10.30 часа ще говори с избрания за президент на Русия Владимир Путин.

Споделяне

Още от България