Париж и Москва недоволни от новия проект за Ирак, но са готови на компромис

Преработената американска проекторезолюция за Ирак бе посрещната критично от генералния секретар на ООН Кофи Анан и някои членове на Съвета за сигурност.

Франция, Русия и Германия смятат, че проектът не е съобразен с техните искания, особено за бързото предаване на властта от окупационните сили на иракчаните, предаде Би Би Си.

Според дипломатически източници Кофи Анан също е разкритикувал американските предложения, казвайки, че му е трудно да открие политическа роля за ООН в Ирак, според условията в новата резолюция.

Той каза, че проектът не е насочен към целта, която той е искал, но документът все още се проучвал.

Съединените щати се опитват да осигурят подкрепата на ООН за резолюцията, която предвижда създаване на многонационални сили в помощ на водените от САЩ коалиционни войски в Ирак, както и допълнително финансиране за възстановяването на страната.

Франция оглави призивите за бързо предаване на властта на иракчаните, но проектът не съдържа твърд график за това.

Френският посланик в ООН Жан Марк де Ла Саблиер бе цитиран да казва, че ревизираният текст не отговаря на желанията на страната му, защото на ООН се отрежда второстепенна роля.

Желанието на САЩ е резолюцията да бъде приета преди международната донорска конференция за възстановяването на Ирак по-късно този месец.

Новата проекторезолюция не поставя краен срок за възстановяване на иракския суверенитет, но предвижда "прогресивно" предаване на властта.

Ние много искаме да им прехвърлим управлението колкото е възможно по-бързо, заяви американският представител в ООН Джон Негропонте.

Документът предвижда изготвянето на нова иракска конституция преди провеждането на изборите, след което всички функции по управлението ще бъдат прехвърлени на иракчаните.

Кофи Анан иска ООН да надзирава изготвянето на конституцията

Кофи Анан е бил особено критичен към виждането на САЩ окупационните сили да продължат да имат водеща роля, като второстепенна се отрежда на ООН и на Преходния управляващ съвет в Ирак.

Той също бил притеснен от факта, че не избрано, а назначено правителство ще изготвя конституцията и ще провежда изборите.

Анан също така силно настоявал за обратна последователност на тези две събития, като ООН да надзирава процеса, при който се изготвя новата иракска конституция.

Френският посланик в ООН заяви, че проекторезолюцията "оставя второстепенна роля на ООН", докато според Негропонте текстът отразява разбирането на "жизненоважната роля, която ООН може да играе в Ирак".

Той каза, че е окуражен от появилото се сближаване на позициите между 15-те страни - членки на Съвета за сигурност.

Франция заяви, че независимо от недостатъците на проекторезолюцията, тя няма да наложи вето при гласуването ѝ в съвета.

След като вчера обсъди проекта при закрити врата, Съветът за сигурност ще продължи дискусията в понеделник.

Русия недоволна, но ще търси компромис

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че Москва не е доволна от американската проекторезолюция за Ирак в сегашния ѝ вид. Но САЩ имат желание да се постигне компромис, каза Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Путин подчерта, че решенията на Съвета за сигурност на ООН трябва да дадат на международната общност по-голяма възможност да участва във възстановяването на Ирак. Той подчерта, че иракското население има повече доверие в традиционните си партньори, отколкото в тези, които сега контролират положението в Ирак. Той изтъкна, че "тези сили имат стремеж да подобрят положението". Не бива да се създава вакуум във властта, но контролът на ООН трябва да бъде засилен, каза Путин.

Председателят на иракския съвет благодари на Буш Междувременно председателят на Преходния управляващ съвет на Ирак Ахмад Чалаби благодари на Джордж Буш и на САЩ от трибуната на ООН.

Ирак никога нямаше да бъде освободен без решимостта на американския президент Джордж Буш, заяви той.

"Аз каня тези, които продължават да подкрепят диктатора и продължават да поставят под въпрос намеренията на американското и британското правителства, да посетят масовите гробове, където почиват половин милион наши граждани...и народът на Ирак ще ви запита защо предпочетохте да мълчите", заяви Чалаби.

По думите му новият Ирак ще води политика, основана на мир и ще спазва правата на човека.

С емоционалното изказване на иракския представител снощи приключиха политическите дискусии на 58-ата сесия на Общото събрание на ООН. В дискусиите участваха 50 държавни глави, 27 правителствени ръководители, 94 вице-премиери и министри на външните работи. Сред тях беше и българският премиер Симеон Сакскобургготски.

Споделяне

Още от Свят