Парламентарни избори в Гърция

Изборните бюра в Гърция отвориха днес в 7 ч. местно време и започна гласуването на парламентарните избори в страната, предаде АФП, цитирана от БТА. Близо десет милиона гласоподаватели трябва да изберат 300 депутати в еднокамарния гръцки парламент.

Според последните проучвания на общественото мнение преди изборите консерваторите от партията Нова демокрация на Константинос Караманлис имат преднина от 3-4 пункта пред управляващите социалисти от ПАСОК.

ПАСОК трудно ще се пребори за четвърти последователен мандат въпреки промените в ръководството, при които премиерът Костас Симитис предаде лидерския пост на външния си министър Георгиос Папандреу, отбелязва АФП.

Гласуването в около двайсетте хиляди изборни бюра ще продължи до 19 ч. В Гърция гласуването е задължително за всички гръцки граждани между 18 и 70 години и е забранено да се извършва чрез пълномощник. За неучастие в изборите без уважителни причини законът предвижда тежки санкции, включително затвор.

На последните избори през 2000 г. ПАСОК победи Нова демокрация с минимална разлика от 43,79 срещу 42,73 на сто от гласовете.

Днешните избори ще решат съдбата и на малката лява формация Коалиция на левите и прогресивни сили, чиито резултати в анкетите се колебаят около 3 на сто, точно на бариерата за влизане в парламента. Четвъртата партия, представена в сегашния гръцки парламент - Гръцката комунистическа партия, се очаква да запази резултата си от предишните избори - 5,5 на сто от гласовете.

Резултатите от изборите се очакват късно в понеделник.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: