Парламентът блокира разследването на депутата Тома Томов

Главният прокурор Борис Велчев изрази в сряда преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) притеснение от забавянето в парламента на разглеждането на искането му за сваляне на имунитета на депутата от левицата Тома Томов.

Поради забавянето на разглеждането разследването срещу Томов е висящо и по него не може да се извършва никаква работа преди Народното събрание да се произнесе по имунитета, обясни Велчев пред журналисти.

Главният прокурор тактично отбеляза, че разглеждането на искането му вероятно не е разгледано, защото парламентът е имал много работа, свързана със законодателството.

Велчев внесе искането за имунитета за Тома Томов в парламента, след като за него в качеството му на бивш районен прокурор на Оряхово излязоха данни за съучастие заедно със зам.-районния прокурор Димитър Викентиев. Двамата неправомерно са прекратявали разследвания.

По повод на ареста на несебърския бос Димитър Желязков – Митьо Очите, Борис Велчев заяви, че според него са събрани достатъчно солидни доказателства, за да може съдът да се произнесе в посока налагане на постоянна мярка за задържане на Желязков, който преди този арест има многократни задържания за кратко от полицията. Велчев заяви още, че по хода на разследването той е само уведомен, а цялата работа по случая е в правомощията на прокуратурата в Бургас.

Според главния прокурор арестът на Очите и на още група лица, заподозрени в трафик на наркотици, не е случаен, по него се работи още от декември.

Преди днешното заседание на ВСС Велчев съобщи още, че ще отправи питане към Конституционния съд относно правомощията на правосъдния министър да се разпорежда с имуществото на съдебната власт. Това право бе дадено на ведомството на Петканов с третата поправка на основния закон и е обилно развито в проекта за нов закон за съдебната власт. Прокуратурата не трябва да иска от министъра на правосъдието разрешение за всички разходи в това число и за закупуването на бюра и компютри, аргументира нагледно позицията си по закона главният прокурор.      

Споделяне

Още от България