Парламентът изключи съдебния контрол над 15 приватизационни сделки

Парламентът изключи съдебния контрол над 15 приватизационни сделки. Народните представители днес гласуваха окончателно промените в закона за приватизация, които определят списъка с предприятия за които важи новия ред за приватизация.

В първоначалния списък от 12 предприятия бяха добавени "Български морски флот", "Българско речно плаване" и "Балкан ер тур". От ОДС направиха опит да убедят мнозинството да се извадят от списъка БТК и "Булгартабак", за да отпадне съмнението, че законът се прави заради неспособността на правителството да финализира тези сделки.

В преходните и заключителните разпоредби на закона бяха уредени действията при вече започнали приватизационни процедури. Според тях, ако при дадена сделка има вече избран купувач, какъвто е случая с БТК, то тя се довършва по досегашния ред.

Новите разпоредби, изискващи решение за избор на купувач от правителството и парламента, ще важат обаче за Булгартабак. При тази сделка няма избран купувач, защото ВАС разпореди АП да поиска от кандидатите по-високи оферти.

Не беше прието предложението на Коалиция за България този текст за отпадне. Любен Корнезов попита по кой ред ще се приватизира БТК - по сегашния или по специалния ред, предвиден в промените.

Според председателят на комисията по икономическа политика Валери Димитров не е ясно дали сделката за БТК ще бъде приключена по досегашния ред или ще се обсъжда в Народното събрание. Той каза, че управляващите гооворят за закон, а опозицията обсъжда отделни сделки.

Муравей Радев от ОДС посочи, че, ако трябва сделките за "Булгартабак" и за БТК да бъдат довършени по сегашния ред, то те нямат място в списъка към закона. Според него този текст концентрира противоречията в приватизационния закон и неговия скрит смисъл.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: