Парламентът на Казахстан иска столицата Астана да носи името на президента Назарбаев

Нурсултан Назарбаев

Парламентът на Казахстан призова столицата Астана да носи името на президента Нурсултан Назарбаев, предаде Ройтерс. Единодушното решение бе прието седмица преди националните чествания на 76-годишния лидер, който може да приеме или да отхвърли предложението.

Днешният парламентарен вот свидетелства за засилващия се култ към личността на Назарбаев, който управлява средноазиатската държава от 1989 г., т.е. още от времето на СССР, отбелязва АП.

Миналата седмица централната банка на страната обяви, че портретът на Назарбаев - бивш стоманолеяр и комунистически апаратчик, за първи път ще се появи на една от банкнотите на казахстанската валута. Тя ще влезе в обръщение на 1 декември, който се чества официално като Деня на първия президент.

Астана на казахски означава просто "столица" и бе преименувана така през 1998 г., малко след като правителството се прехвърли там от Алмати - най-големия град и търговски център на страната.

Депутатът от долната камара Куаниш Султанов, който прочете предложението в парламента, каза, че очаква Назарбаев да даде отговор до няколко седмици.

Назарбаев е отхвърлял подобни предложения в миналото, но през последните години като че ли е по-благосклонен към подобни идеи. В страната вече има няколко паметника с неговия образ, неговото име носят престижен университет и верига от училища.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?