Парламентът направи първата крачка към закриването на бюрото за СРС

Парламентът направи първата крачка към закриването на бюрото за СРС

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за специалните разузнавателни средства (СРС), с които се закрива бюрото за контрол върху подслушването. В четвъртък 118 от народните представители гласуваха "за", 34 бяха против, а трима се въздържаха. Законодателната промяна предвижда петчленният орган, създаден от миналия парламент, да бъде заменен от парламентарна подкомисия на паритетен принцип, която да следи законността на процедурите при възлагането и използването на СРС.

Гласуването на поправките бе съпроводено от близо двучасов дебат в пленарна зала. Опозицията в лицето на социалистите и ДПС отново повтори, че управляващите искат да наложат политически контрол върху СРС, като по този начин ще се намесят в независимата съдебна власт. От ДПС обявиха поправките за противоконституционни и намекнаха, че може да сезират Конституционния съд.

Опозицията е на мнение и, че закриването на бюрото за контрол, което на практика не бе започнало работа, ще доведе до вълна от жалби пред съда за правата на човека в Страсбург, тъй като се намалява гражданският контрол.

Съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов опонира на представителите на БСП и ДПС като заяви, че със създаването на подкомисия ще се постигне контрол над съдебната система и той ще е политически, но не партиен.

"Политиката означава държавна работа, чрез която да се гарантира дали съдът спазва закона и търси достатъчно сериозни аргументи, когато дава разрешение за прилагане на СРС", допълни той.

Социалистите заявиха, че парламентарна подкомисия няма да има достатъчно капацитет да се справи с огромния обем работа. От ГЕРБ обаче увериха, че подкомисията ще има достатъчно администрация и сътрудници, за да успее с изпълнението на задачите си. Именно такова условие са поставили от Синята коалиция, за да подкрепят промените на второ четене. Затова Синята коалиция настоява да получи достатъчно гаранции преди решаващото гласуване.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?