Парламентът не се съгласи с "незадоволителна оценка" на антикризисните мерки

С гласовете на ГЕРБ и "Атака" Народното събрание отхвърли в сряда предложението да се даде "незадоволителна оценка″ на кабинета "Борисов" за изпълнение на антикризисния план. Проекторешението, внесено от БСП, трябваше да задължи Министерският съвет да внесе до 14 май нов пакет от мерки за преодоляване на кризата..

Според зам.-председателя на парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов не са изпълнени 80% от мерките в приетия през октомври план на правителството.

"Какво друго, ако не признание за провал, е продължаващото вече втори месец обсъждане на нов пакет от антикризисни мерки? Имаме усещането, че обществото е превърнато във фокус група, в която се тестват всякакви мерки сутрин и вечер, вместо да участваме в дискусия, се чувстваме като участници в някакъв любопитен социологически експеримент", коментира Найденов.

Според бившия министър на финансите Пламен Орешарски е грешка, че кабинетът се е отказал от ефективни антикризисни мерки, а е извел като цел членството в ЕRM2. По думите му за първи път в последните няколко години е приет бюджет без буфери, в резултат на което още през февруари е започнало обсъждането на рестрикции.

От ДПС се съгласиха с тези оценки. Депутатът Алиосман Имамов обясни, че приетите мерки не са били организирани и с ясна цел. "Ако България влезе в депресия, това означава няколко години на изключително тежки икономически, социални и финансови условия в страната", добави той.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов заяви, че антикризисните мерки на правителството са сработили още от първите дни на управлението. Той се обърна към БСП и ДПС, като посочи, че "една от точките на плана е да се разплати с бизнеса за подписаните от вашето правителство договори",

"От пробойните на правителството на тройната коалиция са изтичали милиони средства, защото нищо не е реформирано. Премиерът Бойко Борисов каза, че ще отиде на обран бостан, но не знаеше, че той не само е обран, а е опустошен", добави депутатът от ГЕРБ и отбеляза, че разплащането с бизнеса вече е започнало.

Той прогнозира, че реформите на ГЕРБ ще дадат резултат още през 2011 година, а БСП и ДПС отново ще загубят изборите.

Споделяне

Още от България