Парламентът подкрепи бази на САЩ в България

Само трима депутати от левицата гласуваха против декларацията на парламента, която подкрепя възможността за разполагането на американски военни бази в България.

В декларацията, която бе одобрена почти без дебати, се изразява принципната подкрепа на страната за предприетия от правителството на САЩ процес на преразглеждане на разположението на американски военни сили в чужбина и привеждането му в съответствие с новите реалности на сигурността, като част от укрепването и от цялостната трансформация и адаптация на НАТО.

По документа направи изказване само лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев. От двеста и трима гласували депутати, 200 бяха "за", а трима народни представители от левицата, сред които Андрей Пантев и Александър Паунов от Комунистическа партия на България, бяха "против".

След гласуването историкът Пантев заяви от парламентарната трибуна, че това е позорна декларация. За първи път в историята ни подкрепяме разполагането на чужди войски в България, което е омерзително. Той посочи и други моменти от историята ни, в които страната ни е заемала "губеща позиция".

Паси: Днес сложихме точка на дискусиите за американските бази

"Бих искал да поздравя българския парламент за решението, което взе с такъв консенсус. Това решение слага точка на дискусията относно разполагането на американски военни бази в България и е плод на онзи консенсус, който се създаде в българското общество и в българския парламент след 11 септември". С тези думи външният министър Соломон Паси коментира днешната декларация на парламента. По думите му, декларацията на парламента показва на партньорите на България и че страната има последователна и предсказуема външна политика.

В текста на декларацията не се използва израза "американски военни бази", защото, според експерти, не става дума за създаване на бази от типа на изградените в периода на Студената война, а за мрежа от сравнително по-малки, но мобилни структури, включващи полигони, инфраструктура, военно присъствие, които да са изнесени в близост до рискови зони, за могат бързо да се разгръщат и ротират.

Текстът на декларацията, която предварително бе подписана от лидерите на всички парламентарни сили, е изключително обтекаем. С документа българският парламент заявява подкрепа за всички консултации, провеждани от САЩ - с НАТО, с България, както и с правителствата на други съюзници и партньори.

В преамбюла на документа се посочва, че борбата срещу тероризма и разпространението на оръжия за масово унищожаване е един от основните приоритети на международната общност и на България.

Депутатите записаха, че българското правителство трябва да информира редовно парламента за всички фази на процеса по консултации.

Именно българското правителство обаче отсъстваше от пленарната зала при приемането на декларацията. В Народното събрание не дойде премиерът Симеон Сакскобургготски, нямаше го и външния министър Соломон Паси, който замина на посещение в Либия. По същото време, когато депутатите гласуваха декларацията, министърът на отбраната Николай Свинаров - който най-много настояваше за подобен документ - подписваше във военното министерство договор за модернизиране на част от армейската техника.

Отсъствието на представители на кабинета предизвика реакция от страна на БСП, които в началото дори предложиха гласуването на текста да се отложи. Реакцията им бе определена като непремерена от страна на СДС, въпреки че и дясната опозиция оцени негативно липсата на представители на правителството.

Принципна подкрепа за базите изрази по-рано тази седмица и Консултативният съвет по национална сигурност към президента, макар че самият Георги Първанов първоначално искаше да обвърже разполагането на американски бази в България с договор с НАТО, но такава практика няма.

От държавните институции, единствено българското правителство до момента не е излязло с официална позиция относно разполагането на бази. По темата се изказват външният министър и министърът на отбраната, но без позиция на правителството, обвинявано от БСП в тайни преговори със САЩ, липсва.

Днес лидерът на БСП Сергей Станишев протестира срещу липсата на задълбочена дискусия по темата. Той заяви, че Коалиция за България ще подкрепи декларацията, пренебрегвайки "изцепките" на някои министри и въпреки съзнателно създаваното в обществото свръхочакване за просперитет на страната след разполагането на американски бази.

Изборът на БСП за членство в НАТО е дълбоко осъзнат процес, обяви Станишев и добави, че разполагането на американски бази в България е политически знак, който може да привлече инвеститорите.

Днешният консенсус в Народното събрание трябва да е ясен знак към правителството, че решенията трябва да се взимат заедно с парламента, че дебатът трябва да се води в пленарна зала, коментира в кулоарите лидерът на СДС Надежда Михайлова.

СДС и ОДС винаги последователно са отстоявали солидарността на България с партньорите ѝ в НАТО и преди всичко в тежката борба с тероризма, и в този смисъл приетата днес декларация във връзка с предислоцирането на бази на САЩ за нас е една естествена стъпка, посочи тя.

Днес в залата видяхме, че БСП също извървя своя път от антинатовски протести по времето на Косовската криза до подкрепа, макар и с три гласа против, отбеляза Михайлова.

Според лидерът на ОДС и на парламентарната група на дясната опозиция, прозрачността на воденето на разговорите и ясното запознаване на политическите сили и на обществеността с тях ще даде възможност за свалянето на всички митове около разполагането на американски бази и за отчитането на българският национален интерес. Той засягал преди всичко темата, свързана с престъпността.

Тя отчасти омаловажи упреците на БСП, че правителството преговаря тайно със САЩ за базите. До този момент преговори за разполагане на бази не е имало, защото не е постъпило официално искане, водени са разговори по принцип, за които ОДС настоява да бъдат информирани политическите сили и в този смисъл е упрекът ни към управляващите, обясни тя.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?