Парното в София поскъпва със стотинки, в Бургас – с 5 лв.

Парното в София поскъпва със стотинки, в Бургас – с 5 лв.

Докато мегаватчас парно в столицата ще поскъпне с 16 стотинки от 1 август, бургазлии ще плащат за същото количество топлоенергия с 5 лв. повече. С различни проценти се повишават и цените на други топлофикации в страната, а сливналии и плевенчани ще плащат по-ниски сметки за парно от следващия сезон. Средното повишение на цените за страната е 0.35 на сто. Това предвижда Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в експертен доклад, който предстои да бъде разгледан на открито  заседание на 26 юни. Документът е изготвен след анализ на постъпилите заявление от дружествата запромяна на цените им и преглед на разходите им. Публикуван е на сайта на регулатора.

Предвидената корекция за столичната топлофикация е цената да стане от 60.25 лв./МВтч на 60.41 лв./МВтч. В Пловдив повишението е от 66.91 лв./МВтч на 68.87 лв./МВтч. Във Варна парното поскъпва от 71.29  лв./МВтч на 72.50 лв./МВтч. Най-сериозното повишение е за бургазлии - от 65.36 лв./МВтч на 70.38 лв./МВтч, в Русе също е по-съществена разликата -  от 52.01 лв./МВтч на 56.64 лв./МВтч.

Гражданите на Сливен са най-големите щастливци, тъй като тяхното парно поевтинява с почти 20 лв., но пък в момента те плащат и най-високата цена. Вече вместо 85.17 лв./МВтч топлоенергията им ще струва 65.69 лв./МВтч. В Плевен също се намалява цената от 65.64 лв./МВтч на 63.46 лв./МВтч.

Като мотив за поскъпването на парното от ДКЕВР посочват повишението на цената на природния газ през миналата година с 8 процента, а топлофикациите не бяха компенсирани за това. През второто тримесечие на тази година обаче синьото гориво поевтиня с 0.5 процента, въпреки договора с "Газпром" за новото ценообразуване. От юли "Булгаргаз" няма да иска промяна на стойността на газа за вътрешния пазар, съобщиха от ДКЕВР по-рано през седмицата.

Регулаторът предвижда и увеличение на преференциалната цена, на която топлофикационните дружества продават произвежданата по комбиниран начин електрическа енергия, което е съобразено с възможностите на системата. Предложението на експертите за средна продажна цена е 109.80 лв./МВтч без ДДС.

Споделяне

Още от Бизнес