Партиите масово не спазваха мерките срещу вируса. Никой не ги глоби

На 13 март миналата година в България бе обявено извънредно положение заради коронавируса. В края на месеца тогавашният здравен министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която носенето на маски стана задължително на открито и закрито. Впоследствие това ограничение бе променено и маските по улицата станаха доброволни. Последва нова промяна, според която покриването на носа и устата на открито стана задължително само при наличието на големи групи хора.

И макар промените в тази посока да не бяха една и две, досега не е отменяно изискването да се носи маска на закрито. Съвсем наскоро бе направен компромисът ваксинираните да не носят маска на работа, ако всички са имунизирани и работодателят разреши.

Извън това обаче задължението да се носи маска на закрито никога не е отпадало. Ограничението би следвало да важи с още по-голяма сила когато става дума за големи помещения с много хора.

Оказва се, че това не точно така. През изминалите седмици партиите бяха в предизборна кампания заради предсрочните избори на 11 юли. Политици обикаляха села и паланки, срещаха се с избиратели и даваха обещания. И бяха без маски. Електоратът – също. На някой направиха ли му впечатление препълнените зали и наблъсканите един до друг хора без маски? Със сигурност не и на здравните инспектори.

Нито една

Mediapool попита по реда на Закона за достъп до обществена информация всички районни здравни инспекции дали са налагали глоби за неспазване на противоепидемичните мерки по време на предизборни събития, срещи с избиратели и т.н. Отговорът – нито една. Нито има сигнали, нито самосезиране, нито санкции.

А не е като партиите да са се крили. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов например още от началото на пандемията не обича да слага маска. По време на последната кампания изобщо не го правеше. Борисов говореше пред пълни зали, в които всички останали също бяха без маски. Тези нарушения не са направили впечатление на никого.

Типичен пример е срещата с избиратели в Пловдив на 7 юли. На снимките се вижда, че лидерът и партийният актив са в пълна зала. Забелязват се само няколко души с маски.

"Служителите на РЗИ-Пловдив не са установили нарушения на противоепидемичните мерки на предизборни събития (в РЗИ-Пловдив не са постъпвали данни за такива нарушения), поради което няма и наложени глоби", пише в официалния им отговор.

Разбира се, ГЕРБ не са единствените. При среща на Корнелия Нинова в Шумен на 30 юни например лидерката говори пред пълна зала. На снимката се вижда само една дама с маска и тя я носи под носа си.

Ето какво мисли по въпроса РЗИ-Шумен:

"В РЗИ-Шумен не са постъпвали сигнали за нарушения на противоепидимичните мерки по време на събития от предизборен характер при кампанията за парламентарните избори на 11 юли 2021 г. Не са налагани санкции".

Отново без маски и в пълна зала е събитие на ДПС на 7 юли я Якоруда. Тук поне организаторите са се опитали да спазват някаква дистанция, макар че и това не изглежда особено смислено, защото само тук-там оставена по една празна седалка.

От РЗИ-Благоевград явно не са разбрали какво се случва на тяхна територия. В отговора им е записано, че нито има сигнали за нарушения, нито наложени глоби.

Първенецът на тези избори – "Има такъв народ" – също не обича маските. Снимка от тяхно събитие в Бургас на 25 юни показва, че срещата на закрито, а маски и дистанция няма. Но явно за местното РЗИ няма и нарушения, защото в отговора им пише, че нито са постъпвали сигнали, нито са налагани санкции.


Снимка: Dnews

От "Демократична България" също не могат да се похвалят със стриктно спазване на мерки. При среща в Хасково с тамошния водач на листата Катя Панева се вижда, че хората са на закрито, близо един до друг и без маски.

И "Изправи се БГ! Ние идваме!" пускаха снимки от срещи с избиратели без маски. На 5 юли например Мая Манолова беше в библиотеката в Стралджа. На кадъра се вижда как нито тя, нито хората около нея носят предпазни средства.

РЗИ-Ямбол не е установявала нарушения.

И какво, ако ги глобят?

Това, че РЗИ има правомощия да глобява, не означава, че от него има някаква полза. Най-малкото защото по традиция у нас глобите се събират много трудно. Статистиката на здравните власти сочи, че в големия процент от случаите санкциите трябва да се събират принудително. Това значи дълга и сложна процедура с участието на НАП, която може да се проточи и години.

Столичната РЗИ например от въвеждането на противоепидемичните мерки е 349 наказателни постановления. Доброволно са платени 41 санкции или 12 800 лв. Други 28 с изпратени за принудително събиране. Съдбата на останалите засега не е ясна.

От март миналата година досега в Пловдив са наложени 203 санкции. Събрани са 61 от тях.

Не по-различна е ситуацията в останалата част от страната. В Плевен са наложени глоби на обща стойност 9 хил. лв. Събрани са 36,7%. В Търново наказателните постановления са 41. Доброволно платените са 13. Останалите са предадени за принудително събиране.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?