Партията на Кунева с претенции, че е най-голямата в РБ

Меглена Кунева. Сн. БГНЕС

Партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" предяви претенциите, че е най-голяма в рамките на Реформаторския блок. Ден след балотажа пред ТВ7 депутатът от ДБГ Настимир Ананиев обяви, че формацията му е показала най-голям успех в РБ и е основен двигател на обединението в дясно. В същото време бившият вицепремиер в кабинета "Станишев" Даниел Вълчев разкритикува подбора на кадри от страна на останалите партии в коалицията.

Ананиев отчете, че ДБГ има най-много народни представители в парламента, а сега и най-много областни кметове и общински съветници в рамките на коалицията с ДСБ, СДС, БЗНС и НПСД.

Той припомни и че кандидати, излъчени от формацията, на която е заместник-председател, са стигнали до балотаж в областни градове. Факт, реформаторите отбелязаха победи на втория тур в Плевен и в Добрич, където изместиха фаворита ГЕРБ в ожесточена битка. И Георг Спартански, и Йордан Йорданов бяха кандидати, излъчени от партията на Кунева.

Битката за надмощие в РБ се дължи на повдигнатата преди местния вот тема за начина на вземане на решения и управление на дясната коалиция. Заговори се от нуждата от консолидация и смяна на управленската формула.

В този контекст изборните изборни резултати може да доведат до различни претенции на партиите в рамките на РБ.

На този фон пък друг партиец на Кунева - Даниел Вълчев упрекна избора на кандидати, излъчени от другите партии. Пред БНТ той посочи, че освен успехи, РБ е допуснал и грешки, които трябва да бъдат отчетени. Късно беше взето решение за единна регистрация за явяване на изборите, близо една година не беше свикван основният колективен орган на РБ – Изпълнителният съвет, посочи той.

Това доведе до някои кандидатури, които не получиха сериозна подкрепа. По думите на Вълчев такъв е случаят със София, въпреки личните качества на кандидата на РБ, който е нормален и свестен човек.

Вълчев подчерта, че РБ има слаби резултати във Варна и Пловдив, които се дължат на недобра тактика и преценка при подбора на кандидатите и надценяване на подкрепата. В Пловдив беше грешка да се подкрепя вторият кандидат на ГЕРБ, подчерта Даниел Вълчев. По думите му подкрепата за кандидати за кметове със спорно име като например досегашния кмет на Хасково, също са създали проблем за РБ.

И Ананиев, и Вълчев обаче отчетоха, че като краен резултат - изходът от изборите е добър за РБ като цяло.

Споделяне

Още от България