Партията на Мария Капон влезе в коалиция "Напред"

ВМРО, "Гергьовден", Земеделски народен съюз и Единна Народна партия (ЕНП) на независимия депутат Мария Капон подписаха в неделя коалиционно споразумение за общо явяване на изборите за европейски и национален парламент.

Същия ден коалицията, която наскоро бе напусната от партия ЛИДЕР на Христо Ковачки, внесе документи за регистрацията си в ЦИКЕП с 34 750 подписа.

Надяваме се на един или двама евродепутати, които да станат членове на групата на Европейската народна партия, каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. По думите му в Европарламента те ще защитават българския национален интерес, а
не интересите на отделни политически формации. На изборите за Народно събрание ще се явим най-малко в същия формат, каза той.

Заявяваме готовността си да се явим с общи мажоритарни кандидати на десницата през юли, каза депутатът от "Гергьовден" Любен Дилов.

Ако опозицията не обедини усилията си и не спечели поне половината от мажоритарните кандидати, резултатите са ясни, добави той.

Лидерите на четирите партии подписаха Меморандум за управление "Чисти ръце", публикуван на сайта enp.bg. В документа са залегнали правилата на ЕС, защото ЕС още не е влязъл със своите правила в България, коментира Капон.

"Основният аргумент за участието на ЕНП в коалиция "Напред" е равнопоставеността", каза Мария Капон, която дълго търсеше възможности за включване на партията си в някаква дясна коалиционна конфигурация за изборите.

Действията ѝ през последните месеци обаче дадоха повод на част от десните партии като СДС и ДСБ да заподозрат Капон, че изпълнява поръчки на управляващите и че подкопава опозицията. Именно Капон бе инициатор за създаването на временната анкетна комисия "Йосич", чийто шеф Христо Бисеров (ДПС) обвини бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов и правителството на Иван Костов, че са покровителствали сръбския наркобос.

Споделяне

Още от България