Партията на Саркози печели убедително на първия тур

Партията на Саркози печели убедително на първия тур

Резултатите от първия тур на парламентарните избори във Франция показват, че управляващата партия Съюз за народно  движение на президента Никола Саркози ще спечели огромно мнозинство. Въпреки, че много от депутатските места в долната камара на парламента - Националното събрание - ще бъдат разпредели във втория тур след една седмица, социологически проучвания показват, че партията на Саркози  може да спечели най-малко 383 от общо 577 места, предаде ББС.

На първия тур в неделя Съюзът за народно движение е получил 39.5 процента, според окончателните резултати, съобщени в понеделник от вътрешното министерство.

На второ място е Социалистическата партия, която получава 24.73 на сто от гласовете.

Голямото мнозинство ще позволи на новия президент да даде ход на радикални либерални икономически реформи главно в данъчната система, които ще позволят на французите да работят извънредно и да плащат по-ниски данъци.

На първия тур на парламентарните избори пред урните се явиха едва 61 на сто от гласоподавателите, докато на президентските избори миналия месец те бяха 84 на сто.

“Много хора, изглежда, се интересуват по-малко от парламентарните избори, защото са смятали, че Саркози така или иначе ще спели огромно мнозинство”, коментират избиратели.

Тъй като много депутатски места ще бъдат разпределени във втория тур на изборите, все още не е ясно колко голямо ще е мнозинството на Съюз за народно движение. Социологическите проучвания показват, че след втория тур десницата ще спечели между 383 и 501 места в 577-членния парламент. В момента има 359 места.

Всеки кандидат трябва да получи над 50% от гласовете при активност от 25%, а в противен случай той отива във втори кръг.

Социалистите, чийто кандидат -президент Сеголен Роаял беше победена от Саркози през май, са изправени пред загуба на поне една-трета от представителите си в Националното събрание.

Роаял призова левите избиратели да гласуват активно следващата седмица.

Центристкото Демократично движение получава 7.61 на сто от гласовете, което е значително по-малко отколкото неговият основател Франсоа Байру получи на президентските избори, когато взе 18. 57 процента.

Крайнодесният Национален фронт и Френската комунистическа партия получават по 4.29 на сто от гласовете, като фронтът има с 300 гласа повече.  

Ако тенденцията се запази, като се изключат управляващата партия, Социалистическата партия и новата центристка формация Нов център, която се присъедини към Саркози, нито една от останалите партии изглежда няма да успее  да достигне до 20-те депутати, необходими за сформиране на самостоятелна парламентарна група в асамблеята.

БСС отбелязва, че правителство не е печелило последователно властта във Франция от 1978 г., но сега явно тенденцията се променя.

“Синята вълна” във Франция означава, че президентът ще има точно онова, от което се нуждае – силна подкрепа за прилагане на амбициозната програма за реформи.

Левите партии, включително и комунистите, които са изправени пред най-големия си провал, призоваха за по-голяма избирателна активност на втория тур, за да не се позволи на Саркози да получи абсолютна власт.

“Той е нещо като свръх-президент”, каза социалистът Пиер Московиси, член на Европейския парламент.

Саркози каза, че през юли ще проведе специална сесия на парламента, за да инициира първата фаза на политическите реформи, включващи затягане на правилата за имигрантите и по-голяма свобода за инвестициите.

Предвижда се и ново законодателство, което да позволи доходите от извънреден труд да не се облагат, данъкът наследство за по-голямата част от данъкоплатците да отпадне, а индивидуалното облагане за всеки французин да бъде намалено с 50%.

Споделяне

Още от Свят