Партийно наказание чака депутата Страхил Ангелов заради подкрепата към Асад

Военният министър видя опити да се дискредитира България

Кадър от срещата между Ангелов (вдясно) и председателя на сирийския парламент Мохамад Аллахам.

Военният министър Ангел Найденов изрази убеждението си, че БСП ще санкционира депутата Страхил Ангелов, който в Дамаск подкрепи публично режима на сирийския президент Башар Асад.

 

Правителството и БСП се разграничиха от визитата на Ангелов в Сирия, която побързаха да определят като частно посещение. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче обвини председателя на Сергей Станишев, че лично е изпратил Ангелов в Сирия и поиска оставката на правителството.

 

"Ами, първо, бих казал, че аз намирам подобно посещение за абсолютно неуместно, за лишено от всякакъв смисъл в този момент, и напълно споделям мнението, изразено от външния министър, за това, че подобно посещение и подобно решение са безотговорни. Разбира се, аз не искам да коментирам действията на един народен представител. Парламентарната група и съответно ръководството на БСП, доколкото разбирам, имат намерението да изслушат, и това е съвсем естествено, Страхил Ангелов, и съответно да предприемат действия за неговото санкциониране", коментира Найденов пред БНТ във вторник.

 

Изявата на депутата Страхил Ангелов получи публичност в България, след като бе отразена в репортаж на сирийска телевизия. Ангелов увери, че посещението му е "в негово лично качество" и е посветено на темата за бежанците. Външният министър Кристиан Вигенин обаче коментира, че не би могло частно посещение да съдържа срещи с парламентаристи и поиска наказание за него. 

 

Междувременно се оказа, че Ангелов е бил придружаван от дългогодишния член на ръководството на БСП Захари Захариев, политолога Румен Дечев, Пепа Ангелова и Деньо Павлов от добричката фондация "Да отключим себе си", които са в инициативния комитет срещу проучванията за шистов газ. Сред пътуващите е бил и служителят на Министерството на икономиката и енергетиката Димитър Угринов, който е референт за Сирия и Либия във ведомството, съобщава в. "Сега".

 

От Министерството на икономиката и енергетиката обясниха пред Mediapool, че Угринов си бил взел отпуск на 17, 20 и 21 януари и "не е командирован като служител или представител на Министерството в делегация на народния представител Страхил Ангелов при посещението му в Сирия".

 

По-късно във вторник зам.-председателят на парламента Мая Манолова коментира на пресконференция, че Страхил Ангелов сам си е заплатил посещението в Сирия, което е " изцяло самостоятелна акция, която по никакъв начин не е съгласувана и подкрепена от ПГ или от ръководството на БСП".

 

След като чуе обясненията на Ангелов, парламентарната група на БСП ще прецени дали да го отстрани от председателския пост на групата за приятелство със Сирия в Народното събрание.

 

Ангел Найденов опроверга информацията на Ройтерс, че Русия доставя оръжия в Сирия през България.

 

"Не за първи път впрочем се правят опити да се дискредитира България, да се хвърли петно върху начина, по който ние спазваме ограниченията, съответно забраните, да се хвърли петно и съмнение върху степента на сигурност на експортния ни контрол. Това е несъстоятелно. Абсолютно недостоверно ми звучат подобни информации", посочи Найденов.

 

Според информацията на Ройтерс през последните седмици Русия е увеличила доставките си с военно оборудване за Сирия, включително бронирани коли, безпилотни самолети и бомби с насочване, като по този начин подкрепя сирийския президент Башар Асад в момент, в който опозиционните сирийски сили и без това са отслабени от вътрешни битки.

 

”Имаше движение на военно оборудване към Сирия, което Русия доставя или от собствените си запаси, или от страните в региона на Черно море, като България, Румъния или Украйна, където има излишък от оръжия. Доставчиците в този регион не могат да си позволят да ядосват руснаците”, съобщил източник на агенцията.

 

България, Румъния и Украйна имат запаси от леки оръжия по руски модел, които са били произведени в тези страни по време на съветската ера, когато заводите са действали с помощта на Москва, допълваше Ройтерс.

 

Информацията бе опровергана и от страна на българското външно министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от България