Първа стачка в княжество Андора от 1933 година

Първа стачка в княжество Андора от 1933 година

Стотици държавни служители в Андора започнаха вчера стачка срещу реформата в държавната администрация - първият социален протест в княжеството от 1933 година, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Стачката има за цел да бъде оттеглена реформата, която предстои да бъде представена в парламента. По данни на правителството 29 на сто от държавните служители участват в протеста, който продължава и в петък.

Според стачкуващите законът ще намали правата на държавните служители и е бил изготвен без консенсус въпреки многобройни заседания и преговори.

В четвъртък протести имаше по границите, където митничарите стачкуваха, като се престараваха и работеха бавно и прекалено усърдно. Други 500 гранични служители спираха от време на време трафика на испано-андорската граница.

Стачкуваха и 80 процента от преподавателите, съобщиха синдикатите.

Княжество Андора, с население от 85 000 жители, сгушено в Пиренеите между Франция и Испания, е известно най-вече с това, че няма данъци, което прави стоките много евтини, включително алкохола и цигарите. Основният източник на постъпления за княжеството е туризмът.

Споделяне

Още от Европа