Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Първа "знакова" среща на новия държавен глава с двама еврокомисари

0 коментара
Кристалина Георгиева и Йоханес Хан подариха на президента Росен Плевнелиев копие на снимка от подписването на договора за създаването на Европейската общност за въглища и стомана през 1951 година. Плевнелиев обеща да държи снимката близо до себе си, в своя кабинет, защото Европа има нужда от България. Снимка БГНЕС.

Малко след като тържествената церемония по встъпването му в длъжност, новият президент Росен Плевнелиев проведе първата си среща като държавен глава. В неделя следобед той прие на “Дундуков 2” еврокомисарите Кристалина Георгиева и Йоханес Хан и заяви, че срещата е знакова, защото поетият от него ангажимент е за  европейското развитие на България.

Според установената вече традиция, първата визита на президента извън България ще е в Брюксел.

"Горд съм и съм благодарен, че те дойдоха да уважат тази специална церемония за България. Няма да скрия, че след като дадохме заявката за прагматично управление, още от първата среща, освен пожеланията, освен ясната насока на новия президент и ясни приоритети към ускоряването на интеграцията на България, страната ни има мнение, има позиция. Нейният глас да се чува и то директно на възможно най-високите нива. Аз съм благодарен, че имахме тази първа среща”, добави Росен Плевнелиев.

Като имам предвид отличните макроикономически показатели на България, съм дълбоко убеден, че България има много силно, аргументирано, морално право, а също и отговорност да играе по-активна роля в ЕС, каза еврокомисар Йоханес Хан. При сегашното положение в Европа, за съжаление малко са страните членки, които могат да се похвалят с такива отлични макроикономически показатели, които се дължат и не в малка степен на готовността на българския народ да прави необходимите жертви, каза Хан. По думите му това постижение на България трябва да бъде по-добре познато в чужбина и новоизбраният президент има отличната възможност, позиция, контакти и готовност от отсрещната страна това да се популяризира все повече.

"Мога да Ви уверя, че нашият президент Жозе Мануел Барозу Ви очаква в Брюксел и той също вижда тази Ваша среща в първата седмица на президентството като доказателство за Вашата убеденост, че в Европа ние можем да постигнем успехи за нашите граждани", каза еврокомисар Кристалина Георгиева след официалната среща с президента Плевнелиев.

"Ние живеем в трудно време, но както казахте – кризата е и възможност. По време на криза, невъзможното става възможно. В тези трудни моменти, които сега изживяваме, ако имаме силни лидери, ако работят заедно, те могат да се превърнат в платформа за европейските граждани и за българите да имат по-добро бъдеще”, каза еврокомисар Георгиева.

"Можете винаги да разчитате на нас от Европейската комисия, винаги да разчитате на мен лично. Вратите ни са отворени за Вашите визити. Желая Ви успех и късмет. Вашият късмет е късмет и за България”, каза Кристалина Георгиева.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.