Първанов: Да се изтеглим от Ирак до края на 2005

Българският контингент може да бъде изтеглен от Ирак до края на тази година, като междувременно числеността му бъде намалена с около 100 - 150 души.
Това предложи президентът Първанов на специална пресконференция във вторник, като настоя ясно да бъдат обявени отговорностите от българска страна, от командването там и от Генералния щаб в София във връзка с гибелта на българския военнослужещ в Ирак Гърди Гърдев.

Георги Първанов, който като върховен главнокомандващ носи отговорност за състоянието и дейността на армията, разкритикува поред специалните служби, Генералния щаб, и политическото ръководство на министерството на отбраната, и Народното събрание.

За пръв път той порица публично Генералния щаб по повод заканата на неговия началник ген. Никола Колев да намери и разобличи автора на анонимното писмо, съобщил пръв, че Гърдев е загинал от "приятелски огън" и че отговорност за това носят и командирите му. Президентът призна, че имало забавяне с една нощ на официалното съобщение за "приятелския огън" и отчете това като грешка. По думите на Първанов системата вече е променена и занапред той ще бъде информиран и за непотвърдените данни. Преди седмица шефът на Генщаба каза, че не е посмял да съобщи на върховния главнокомандващ версията, че Гърдев не е жертва на терористичен акт, преди да има първоначалния доклад.

Да бъдат обявени персонално отговорните за инцидента

Президентът изтъкна, че българските бойци нямат вина за инцидента, причинен поради "недостатъчната координация и пропуските в оперативното взаимодействие между коалиционните сили".

Той подчерта, че стои въпросът защо българският патрул, който е действал в българската зона за отговорност, не е информиран от американците, че техните части в района са приведени в пълна бойна готовност заради опити за нападение срещу тях преди това.

Според съобщение на Генщаба от събота, след срещи с командването на коалиционните сили в Ирак, американските военнослужещи са отговорни за обстрела, при който загина Гърдев, макар че атаката не е умишлена.

Във вторник Първанов многозначително посочи, че онези, които носят отговорност за планирането на задачите - "съответното ниво на американските сили и на командването на многонационалната дивизия", продължава "странно да мълчи по случая".

Очаквам от нашите съюзници адекватни действия, подобни на тези в други случаи на "съюзнически огън", каза президентът, като отбеляза, че "предпочита това определение пред нелепото "приятелски"".

Същевременно той поиска "ясно да бъдат обявени отговорностите и от българска страна, включително и с персонифицирането - за това кой какви задачи е имал - от старши националния представител до съответните звена в МО и ГЩ".

Според президента в случая има и липса на инициатива от страна на старши националния представител и на командващия контингента, които не са потърсили помощ за подобряване на комуникацията между коалиционните сили в района.

Надявам се разследването да приключи достойно. Това ще е в полза на бъдещите ни партньорски отношения в рамките на коалицията, каза президентът.

По този повод министърът на отбраната Николай Свинаров заяви пред радио Нова Европа, че от българска страна виновни за инцидента няма.

"Достойно" е да се изтеглим от Ирак до края на годината

Като посочи, че мисията ни в Ирак не трябва да бъде поставяна под съмнение заради един или друг инцидент и че трябва да е част от общата съюзническа визия, Първанов настоя дебатът за присъствието на контингента да бъда проведена още в този парламент. Според него ще е достойно и неприбързано, ако бойците ни се изтеглят от там до края на 2005, като продължителността на мисията бъде обвързана с конкретните задачи и срокове, произтичащи от Резолюция 1546 на ООН, с етапите на възстановяване на Ирак, провеждане на изборите там и утвърждаването на новата конституция.

Министър Свинаров и председателят на парламента Борислав Великов (НДСВ) се съгласиха с необходимостта от дебат по темата, както и с евентуалното намаляване числеността на контингента. Според Великов обаче може да се наложи присъствието ни в Ирак да продължи и през 2006 г.

Политиците се изживяват като "трибунал"

Първанов упрекна политиците, че са "захапали" трагедията с убития български редник с предизборни цели и че се изживяват като "революционен трибунал". Той изтъкна, че не е чул политик да коментира досега въпроса за личната отговорност и за отговорността на парламента, защото българските военнослужещи са в Ирак именно заради решение на Народното събрание.

Първанов, който също бе посочен от дясната опозиция заедно с министър Свинаров и началника на Генщаба Колев за забавяне и прикриване на информацията за гибелта на военнослужещия Гърдев, определи като "грешка" отлагането с една нощ на огласяването на новата информация. Изявлението на Николай Свинаров стана часове след като в Интернет бе разпространено анонимното писмо.

"Аз не одобрявам острата атака от ръководството на ГЩ по отношение на авторите на анонимното писмо", заяви Първанов.

"Ако не беше анонимката, информацията щеше да изтече от друг източник, напр. от информационна агенция на съюзническа страна, както се е случвало в други подобни инциденти", обясни държавният глава, според когото обаче българското военно ръководство не е имало намерение да укрива информация.

"Т.е. анонимката е друга форма на "приятелски огън", но лидерите на Българската армия трябва да свикнат с рисковете на медийния фронт", смята Първанов.

Политическото и военното командване имат проблеми в общуването си с медиите и с обществото, каза той и ги посъветва да помислят как да постигнат "повече отвореност и разумна прозрачност".

По-нататък Първанов каза, че не е удовлетворен и от състоянието на разузнавателната информация, от анализите за Ирак.

Той упрекна народните представители, че при изпращането на българския батальон в Ирак с решение от 29 май 2003 г., не са определени нито времеви, нито ресурсни параметри на операцията, а липсва и нормативна база, въз основа на която да се решават определи проблеми, като възможния иск към САЩ от семейството на загиналия боец.

Според Първанов парламентът трябва да се заеме спешно с внесената още преди 40 дни Концепция за участието ни в задгранични мисии.

Той постави и въпроса за материално осигуряване на мисиите, като запита риторично "защо някой си е позволил да закупи по-евтина продукция, излагайки на риск живота на част от нашите бойци".

Като важно условие за успеха на мисиите ни зад граница президентът посочи ускореното изпълнение на програмите за модернизация и превъоръжаване на армията, но "при строг парламентарен контрол и изчистване на всякакви съмнения за злоупотреби и корупционни схеми".

Аз също ще мобилизирам ресурс за контрол, но лостовете за управление са в парламента, допълни Първанов, който се ангажира да огласи информация от проверката, но само дотам, докъдето има право по закон.

ДСБ сме много притеснени, защото след като от отговорността за случващото се с българските войници в Ирак избягаха мнозинството, министърът на отбраната, началникът на Генералния щаб, сега виждаме и този, който носи най-голямата отговорност - президентът, също да препраща своята отговорност в други посоки, заяви лидерът на Демократи за силна България Иван Костов в коментар на изявлението на държавния глава. Според Костов, президентът не дава отговор на нито един от съществените въпроси - защо загинаха толкова много български военнослужещи в Ирак, има ли вина, отговорност и къде е тя за това, че хората са оборудвани зле и изпълняват мисията си на края на силите си.

Споделяне

Още от България