Първанов и БСП против участие със САЩ без съгласие на ООН

България не трябва да декларира подкрепа за едностранен удар на САЩ срещу Ирак, извън рамките на обща позиция на Съвета за сигурност на ООН, е мнението на президента Георги Първанов.

В специално изявление по повод пристигналото вчера американско искане, държавният глава каза, че правителството е обявило намерението си да предложи на парламента решение, с което да удовлетвори това искане. По този повод Първанов настоя България да не прибързва, за да не стане "фактор за подронване авторитета на Съвета за сигурност и за евентуално разцепление на световната антитерористична коалиция". На всеки етап от вземането на национално решение по този въпрос, България следва да поддържа активен диалог с Европейския съюз и НАТО, добави президента.

Същата позиция изрази малко по-рано пред БНР секретарят по външната политика на БСП Кристиян Вигенин. Той потвърди, че за партията е отпаднал вариантът БСП да подкрепи едностранен удар на САЩ срещу Ирак без санкцията на Съвета за сигурност на ООН.

Възможността левицата да подкрепи дори едностранен удар на САЩ, макар и съпътствана от редица условия, бе лансирана преди десетина дни, на семинара на левите депутати в Рибарица. Само няколко дни след това, Висшият съвет на партията категорично отряза тази възможност.

Днес Вигенин заяви, че в няколкото дни, през които позицията на БСП се промени, са се случили някои неща и са нарушени някои от условията, поставени от левицата, без да уточни какво точно е довело до промяната.

От краткото днешно изявление на президента Първанов стана ясно, че според него България трябва да се движи плътно в рамките на консенсусни решения на СС на ООН. Държавният глава вярва, че международната общност ще постигне единство на позициите в Съвета за сигурност на ООН, в Европейския съюз и в НАТО за начин, по който режимът на Саддам Хюсеин да бъде принуден да се разоръжи.

Досегашната българска позиция за необходимостта от разоръжаване на Ирак и намиране на мирен изход от кризата в рамките на Съвета за сигурност на ООН остава в сила, заяви Първанов.

Държавният глава призова правителството да се съобрази с резултатите от заседанието на Съвета за сигурност, насрочено за днес, на което се очаква държавният секретар на САЩ да предостави допълнителна информация по въпроса. Същото становище снощи изрази и лидерът на БСП Сергей Станишев след срещата си с премиера Сакскобургготски. Станишев каза, че България не бива да бърза да отговаря, преди Колин Пауъл да представи доказателствата на САЩ, че Ирак нарушава резолюциите на международната общност.

Ако Съветът за сигурност постанови предприемането на принудителни мерки, предвидени в устава на ООН, България като част от организацията и бъдещ член на НАТО и ЕС трябва да подкрепи такова решение, заяви днес Първанов. С тези си думи той още веднъж насочи посоката на действие на България единствено в рамките на консенсусна позиция в СС на ООН.

Президентът каза още, че при определяне на параметрите на участие на България в евентуална военна операция, правителството и парламентът трябва да отчетат настроенията в българското общество, последиците за България и отношенията ѝ с традиционните партньори в кризисния регион.

Според Първанов, в преговорите със съюзниците България трябва още по-настойчиво да постави въпроса за гарантирането на националната сигурност, сигурността на българските граждани и на доброволците, участващи в спасителни и хуманитарни акции.

Президентът определи като крайна мярка евентуално военно решение на кризата с подкрепата на цялата международна общност и специално наблегна, че тези действия не трябва до доведат до невинни жертви и непоправими разрушения, които да поставят под въпрос бъдещото развитие на Ирак и обстановката в региона на Близкия изток. "Всяка война е тежко изпитание за народите и източник на страдание и жертви. Поради това към този въпрос следва да се подхожда максимално сериозно и отговорно, да не се подценяват рисковете и да не се подвежда българското общество", заяви Първанов.

Според него, евентуалното българско участие не трябва да се обвързва с връщането на иракския дълг. Не смятам за морално България да очаква преки материални облаги и компенсации, заяви Първанов.

Тук позицията на Първанов се различи от тази на БСП, изразена на семинара в Рибарица преди две седмици. Там Ирина Бокова заяви от името на Коалиция за България, че страната ни трябва да търси "приоритетно връщане на иракския дълг" като част от условията за включване в операция срещу Саддам Хюсеин. Евгени Кирилов от БСП пък беше първият депутат, който в рамките на този парламент през миналата година постави питане към външния министър Соломон Паси дали връщането на иракския дълг е част от усилията на страната ни при преговорите по урегулиране на кризата с Ирак. Кирилов подчерта тогава, че България трябва едва ли не да изтъргува евентуално българско участие във военни действия срещу Ирак срещу получаването на дълга.

Първанов заяви още днес, че страната трябва да настоява за гаранции за своята сигурност и за икономическото си развитие, за утвърждаване на своята ясна европейска и евроатлантическа перспектива. Не бива да допуснем компрометиране на европейската и евроатлантическата ориентация в очите на мнозинството от българите, посочи държавният глава.

Споделяне

Още от България