Първанов призова за промени в правителството

Президентът Първанов апелира за промени в правителството, но се изказа против предсрочни парламентарни избори.

Ден след като се навършиха две години от 6 април 2001 - денят, в който Симеон обяви влизането си в политиката с Национално движение "Симеон Втори" - президентът даде пресконференция по актуални политически теми.

Той определи като сериозен политически неуспех за кабинета провала на сделката за Булгартабак и настоя да се поеме политическа отговорност.

Едновременно с това президентът даде заявка за намеса в сделката за БТК с настояването правителството да му предостави проекта на приватизационния договор за телекома.

Първанов посъветва Пардю да не го коментира

Първанов показа, че е засегнат от изявленията на американския посланик в София Джеймс Пардю, който преди две седмици обяви, че позицията на българският президент по Ирак се приближава повече до тази на Жак Ширак, а позицията на правителството - до тази на САЩ. Първанов заяви, че не би препоръчал на нито един посланик да прави коментари по изявления на български държавници. В страната има достатъчно добре изразени различни мнения, посочи президентът.

Нашите партньори - независимо дали става дума за Европа, за САЩ или за ЕС и НАТО, трябва да свикнат с мисълта, че мнението ни не винаги на 100 % ще съвпада с тяхното, доброто партньорство не означава да премълчаваме различията, добави Първанов. Той пропусна да уточни, че неговата позиция всъщност се размина с решението на Народното събрание, най-висшият орган на държавата по конституция.

Първанов отхвърли и връзка на БСП с антивоенните протести, макар че левицата публично оглави гражданското недоволство срещу войната. Не бих искал да се подценява факторът антивоенни настроения на българския народ и той да се свързва с дейността на една или друга политическа сила, каза днес президентът.

Той използва името на американската военна операция срещу Багдад "Шок и ужас", за да определи случващото се в здравната сфера. Президентът разкритикува здравната реформа на правителството, вземайки за повод деня на здравния работник 7 април. Държавният глава незнайно защо пропусна да се изкаже и за седмицата на гората, която също започва днес.

Симеон да си актуализира обещанията от 6 април 2001

Има нужда от оздравяване на управлението. Не е направено почти нищо в последните месеци в тази посока, отбеляза президентът. Не трябва да се смята, че проблемите ще се решават от само себе си, че скриването на един или друг министър и отстъпването му на заден план временно решава проблема, каза Георги Първанов.

Струва си да се помисли за актуализация на поетите ангажименти от 6 април, на предизборните и програмно-управленските документи на НДСВ, посъветва президентът с уточнението, че това са проблеми на премиера и правителството.

Президентът смята, че Симеон трябва да актуализира обещанията си през юли, когато се навършват две години от поемането на премиерския пост. С аргумента, че е станал министър-председател през юли 2001, а не на 6 април, премиерът вчера отказа да дава отчет или да прави обръщение.

Всеки, който е избиран, било за президент, премиер или депутат, не успява 100 процента да се доближи до това, което предизборно е обещал, коментира думите на президента зам.-председателят на НДСВ Даниел Вълчев.

Да се поеме политическа отговорност за провала с Булгартабак

Според Георги Първанов приватизацията на Булгартабак е сериозен политически неуспех на правителството и стои въпросът за политическата отговорност както на екипа, който води преговорите, така и в случай на нерешаване на въпроса, на правителството като цяло. Президентът обаче отказа да говори за конкретни оставки, с обяснението, че министър-председателят определя кой в каква степен носи персонална отговорност. Той обаче заяви, че когато няма персонална отговорност за един управленски провал, той се прехвърля върху цялото управление.

Часове след пресконференцията на президента шефът на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов заяви: "Прави странно впечатление, че се произнасят като за "провал" относно сделката за Булгартабак хора, които допреди десетина дни заявяваха, че ще бъде провал за управлението на НДСВ и ДПС, ако се стигне до сделка". През последните месеци президентът нееднократно критикува приватизацията на Булгартабак и атакува пред КС промените в закона, приети от мнозинството специално за тази сделка.

Последната възможност е съдът на избирателя, каза днес Първанов, визирайки непрекъснато намаляващото доверие в управлението на фона на предстоящите местни избори през есента. На въпрос дали това означава, че той препоръчва избори, Първанов каза, че е против предсрочни парламентарни избори.

Лош знак за чуждите инвеститори

Никой не може да ме убеди, че след толкова тежки многомесечни преговори и остър политически дебат с отзвук в чужбина, цената на Булгартабак на международните пазари се е вдигнала, напротив, каза президентът.

Този етапен провал на сделката с Булгартабак дава лош знак на чуждестранните инвеститори. Той показа липса на достатъчно капацитет, както за привличане на сериозен чуждестранен инвеститор, така и въобще за водене на преговори от подобно естество. Първанов припомни, че са били направени и опити за промяна на нормативната база в интерес на един потенциален купувач, като добави, че се надява това да не се случи и с БТК.

Първанов поиска да види договора да продажба на БТК

Президентът заяви, че ще следи много отблизо сделката за телекомуникационната компания. Не само заради очакваните тежки социално последици, но и заради националната сигурност. Именно от тази гледна точка Първанов ще поиска да му бъдат представени всички документи, включително проекта на приватизационния договор, за да може експертите от екипа му да се изкажат по него. По конституция държавният глава няма никакви правомощия по отношение на приватизацията.

Бившите съпартийци на Първанов от БСП миналата седмица подновиха атаката срещу сделката за БТК. Левицата от самото начало на преговорите твърди, че и двете оферти за приватизацията са ниски и тъй като компанията е печеливша, тя трябва да остане държавна и да се изчака по-благоприятен момент за продажба.

Като пример защо е наложително юристите му да прегледат договора, Първанов посочи, че Народното събрание ще трябва да направи немалко промени в законодателството и в случай, че това не стане, може дори да се стигне до плащане на неустойки от страна на държавата по сделката за телекома.

Кабинетът да промени решението си за 3 и 4 блок на АЕЦ

Георги Първанов, който беше против решението на кабинета за затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ през 2006 г., не смята, че отмяната на това решение от съда ще има преки последствия за преговорите на България по глава "Енергетика". Същото смята и екипа на Външно министерство.

Съдебното решение не отменя автоматично поетите договорености, но отменя решението на правителството и най-малкото, което то трябва да направи, е да приеме едно ново решение, каза президентът. Той ще коментира по-подробно този въпрос, след като има заявена позиция от правителството, което все още няма такава. Особено важно в тази ситуация става ускоряването на партньорската проверка от ЕС, заяви Първанов.

На въпрос дали е възможно да се преформулира ангажимента за затваряне на блоковете, държавният глава обясни, че съгласува действията си с юристите, но преди да взима решения, а не след това. Това всъщност е големият проблем на правителството и преговорния екип, посочи Първанов.

В отговор на журналистически въпрос той заяви, че няма пряка, сериозна и тежка заплаха за отдалечаване на 2007 г. като дата за членство в ЕС , но добави, че всичко би могло да създаде проблеми - както евентуалното забавяне на реформите, така и напрежението, което възникна между България и европейските партньори. Затова е нужно да се предприемат мерки за възстановяване на доверието, не само като цяло с ЕС, но и по отделно с всички страни, заяви Първанов и в този контекст обяви предстоящите си посещения в Гърция и други страни.

Консенсусът за съдебната реформа не бил пълен

Президентът приветства подписаната от всички парламентарни сили декларация за промени в конституцията, свързани с ограничаването на имунитета на магистратите до функционален и въвеждането на мандатност за шефовете на всички съдилища. Той обаче попита защо на подписването не са били поканени представителите на съдебната власт, дори и само за да седят отстрани и да ръкопляскат.

Въпросният документ с основните принципи на съдебната реформа все още не е получен във ВКС и ВАС, допълни Първанов. Той обясни също така, че макар да изразява обща политическа воля, това все още не е консенсус. Защото, какво означава консенсус около идеята да се "структурира по нов начин модел на съдебната власт", запита президентът.

Първанов поясни, че иска види един консенсус поне по това къде да бъдат разположени следствието и прокуратурата. Именно поради липса на консенсус по този въпрос и заради очакваното решение на Конституционния съд (КС), политическите сили не записаха такава точка в декларацията, инициирана от правосъдния министър Антон Станков.

Георги Първанов посъветва преди да се пристъпи към изменение на конституцията, да се поиска тълкувателно решение от КС Така, по думите му, можело да се избегне промяната на основния закон по някои въпроси.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?