Първанов разговаря с посланик Пардю, докато парламентът гласува за Ирак

Днес преди обед президентът Георги Първанов се е срещнал с американския посланик Джеймс Пардю, по време на визитата при държавния глава на директора на Корпуса на мира на САЩ Гади Васкес при българския държавен глава. По същото време, българският парламент дебатираше как трябва да отговори страната ни на американското искане за подкрепа при евентуален военен удар срещу Ирак. В крайна сметка всички парламентарни партии, с изключение на БСП, подкрепиха предложения от кабинета еднозначен положителен отговор.

Освен за дейността на Корпуса на мира в България, президентът и посланик Пардю са разговаряли и по темата Ирак. В прессъобщението от "Дондуков"2 пише, че американският посланик е благодарил "за лидиращата роля" на президента по отношение на оформянето на българската позиция по кризата с Ирак. Той посочил, че позицията на България се оценява високо в американската администрация.

Посланик Пардю поздравил българския държавен глава и за неговото публично изявление от 5 февруари 2003 година, пише в прессъобщението.

В специално изявление, ден след като българското правителство обяви наличието на официално американско искане на подкрепа при евентуален военен удар срещу Ирак, Георги Първанов заяви позицията си, че България не трябва да подкрепя за едностранен удар на САЩ срещу Ирак, извън рамките на обща позиция на Съвета за сигурност на ООН.

Първанов настоя България да не прибързва с отговора си на САЩ, за да не стане "фактор за подронване авторитета на Съвета за сигурност и за евентуално разцепление на световната антитерористична коалиция". На всеки етап от вземането на национално решение по този въпрос, България следва да поддържа активен диалог с Европейския съюз, добави в изявлението си президента. От него стана ясно, че според държавния глава България трябва да се движи плътно в рамките на консенсусни решения на СС на ООН.

От "Дондуков" 2 съобщиха още след срещата, че България и САЩ са единодушни, че е необходимо да се търси и намери мирно решение на кризата.

Пред посланик Пардю българският държавен глава е потвърдил, че България ще бъде докрай последователна в подкрепата си за антитерористичната коалиция, водена от САЩ.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?