Първанов сега бил в същата ситуация като Стоянов през 2001

“Президентът Първанов е в същата ситуация, в която месец или два преди изборите беше президентът Стоянов преди пет години”, смята депутатът и зам.-председател на НДСВ Николай Свинаров. Затова, според него, оттук нататък всичко е възможно.

“Възможно е наказателният вот да се отрази на българския президент, както това се случи през 2001 г.”, коментира Свинаров в сряда пред Инфо радио.

По-късно същия ден ръководството на неговата партия ще обсъжда участието си на предстоящите избори за президент.

Свинаров повтори, че партията му има политическо решение за собствена кандидатура, но оттук нататък “е необходимо е едно точно осмисляне на всички реални възможности за постигане на възможно най-добрия резултат.”

Той обаче не се ангажира с никаква прогноза как ще участва НДСВ на тези избори. Свинаров отрече в партията да има вътрешни конфликти на тази тема, както и да е сключена сделка с БСП за подкрепа на Георги Първанов срещу имотите на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски.

“Всички слухове за преждевременната смърт на НДСВ, както се казва, са силно преувеличени”, каза Свинаров по повод съмненията, че кандидат-президентът на НДСВ има шанс на предстоящите президентски избори.

“Аз мисля, че нито президентът Първанов от активността през последните месеци е увеличил подкрепата към себе си, нито Неделчо Беронов може да се похвали с подкрепа, по-голяма от очакваната”, коментира зам.-председателят на НДСВ.

Запитан дали Бойко Борисов вариант ли е за НДСВ, Николай Свинаров каза, че този въпрос има две страни. 

“Първо, дали Бойко Борисов е вариант за НДСВ и, второ, дали НДСВ е вариант за Бойко Борисов. За съжаление не бих могъл да отговаря и на двата въпроса. Няма яснота в позицията на Бойко Борисов и на ГЕРБ, така че не бива да изпреварваме без подобна яснота даването на отговор. Той би бил неточен”, обясни Свинаров пред Инфо радио. 

След като по-рано НДСВ обяви, че ще има решение за кандидат-президентската двойка до края на юли и не спази този срок, в сряда зам.-председателят на партията се ангажира с отговор “до края на седмицата”. Той обаче допълни, че има достатъчно време до средата на септември да се спази законовия срок за регистрацията на евентуален кандидат пред ЦИК.    

Към този момент Свинаров, който беше министър на отбраната в кабинета на НДСВ, е една от спряганите кандидатури. Миналия месец бе лансирано и името на депутата от НДСВ и бивш социален министър Христина Христова.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?